Visa enkel post

dc.contributor.authorHolm, Marcus
dc.date.accessioned2011-02-17T14:54:03Z
dc.date.available2011-02-17T14:54:03Z
dc.date.issued2011-02-17
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/24517
dc.description.abstractDokumenterad erfarenhet av otillfredsställande måltidsmiljö i svenska skolrestauranger och trender på försämrad psykisk hälsa bland svenska barn och ungdomar har föranlett till en fyra dagars interventionsstudie med musik i skolmåltidsmiljö. Studien genomfördes bland maxi-malt 71 grundskoleelever. Syftet med studien var att utforska fenomenet måltidsupplevelse i skolmåltid samt undersöka mängd matavfall för elever från årskurs 2, 3 och 5. Min frågeställ-ning blev i sin tur, vad för eventuella kan musiken mellan människa, hälsa och måltid. Under-sökningsmetoden gick till som en interventionsstudie, i detta fall att tillföra en verklig situa-tion som måltiden med musik och att därefter utvärdera upplevelser och förhållanden. Infor-mation om måltidsupplevelse och mängd matavfall samlades in dels av nyskapande utvärde-ring i form av ett enkelt designat frågeformulär för eleverna, en annan utvärdering för lärare samt registrering av särskilt insamlad matavfalls vikt med våg. Resultat från denna interven-tionsstudie visade tecken på att musik förhöjde måltidsupplevelsen bland undersökningsgrup-perna, dels inom grupperna samt för grupperna som helhet. I denna kontext var interventions-studien av explorativt slag, alltså utforskande i och med den knappa dokumentation som idag finns inom problemområdet. Det utforskande tillvägagångssätt som har tillämpats i denna studie inbjuder och uppmuntrar förhoppningsvis fler undersökare till vidare och djupare stu-dier för att öka förståelsen kring musik i skolmåltidsmiljö och måltidsupplevelse.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesKostekonomprogrammet 180 hpsv
dc.relation.ispartofseries2010sv
dc.subjectbarnsv
dc.subjectbakgrundsmusiksv
dc.subjectmusikinterventionsv
dc.subjectmåltidsmusiksv
dc.subjectmåltidsupplevelsesv
dc.titleNär musik kom till skolmåltiden - Interventionsstudie i skolmåltidsmiljösv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Filer under denna titel

Thumbnail

Dokumentet tillhör följande samling(ar)

Visa enkel post