• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Dekantering - Vad har tiden för betydelse?

Abstract
Dekantering innebär att vinet hälls från flaskan till en karaff. Detta görs för att separera vinet från eventuell fällning samt för att vinet ska få kontakt med syre. Det finns många åsikter om dekantering och hur lång tid innan konsumtion av vinet dekanteringen bör göras. Forskningen om dekantering är väldigt begränsad och rekommendationerna som finns är sällan grundade på vetenskap. Syfte med denna undersökning är att analysera sensoriska skillnader i ett specifikt vin som dekanterats vid fyra olika tidpunkter. Den strukturerade experimentella studien med sensorisk analys genomfördes i en blindprovning med en panel bestående av åtta sommelierer. Resultatet visar att panelen fann små skillnader i utseende, arom och smak de fyra olika dekanteringstiderna emellan. Det vin som dekanterats längst tid, 24 timmar, hade enligt panelen den högsta kvaliteten. På grund av hur vissa egenskaper har utvecklats blir vår tolkning av resultatet att 10 timmars dekantering är för kort och 24 timmar är för lång tid. Med stora spridningar av svaren från panelen och höga standardavvikelser anser vi att resultatet av denna undersökning har en stor osäkerhet.
Degree
Student essay
URI
http://hdl.handle.net/2077/24557
Collections
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
View/Open
gupea_2077_24557_1.pdf (673.0Kb)
Date
2011-02-18
Author
Andersson, Sophie
Fursjö, Catrin
Keywords
Dekantering
vin
sensorisk analys
Series/Report no.
Restaurangmanagerprogrammet 180 hp
2009
Language
swe
Metadata
Show full item record

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV