Frukta inte grönt! - En studie om gymnasieungdomars attityd och konsumtion av frukt och grönsaker
Abstract
Livsmedelsverket rekommenderar att man bör äta 500 gram frukt och grönsaker varje dag. Detta för att genom en god kosthållning främja hälsa och förebygga sjukdom. Studier visar att endast en liten del av befolkningen lever upp till denna rekommendation. Det är dessutom så att yngre äter mindre frukt och grönt än äldre. Detta kan på sikt leda till problem med övervikt och andra kostrelaterade problem vilket kan få negativa konsekvenser för folkhälsan.
Syftet med vårt arbete var att undersöka gymnasieungdomars attityder till frukt och grönsaker. Detta för att se om målgruppen kände till rådande rekommendationer, om de efterlevs samt hur konsumtionen ser ut och om det finns skillnader mellan könen.
För att undersöka detta genomförde vi en kvantitativ enkätundersökning på en stor gymnasieskola i Västsverige. Tvåhundra elever fick svara på olika frågor kring attityder och konsumtion gällande frukt och grönsaker, till exempel vilka frukter och grönsaker som äts mest frekvent, vilka anledningar som fanns att äta respektive inte äta samt hur väl de kände till Livsmedelsverkets rekommendation.
En överväldigande majoritet av de svarande ansåg att frukt och grönsaker är nyttigt och de allra flesta tyckte att Livsmedelsverkets rekommendation var bra. Det var dock inte lika många som tidigare kände till rekommendationen eller som följde den. Det fanns med andra ord en viss diskrepans mellan attityden till frukt och grönsaker och den verkliga konsumtionen. Det fanns även en tendens till skillnader mellan könen, kvinnor åt mer frukt och grönt än män och kvinnornas attityd till dessa livsmedel var också en aning mer positiv.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2011-02-23Author
Hartman, Björn
Önnhed, Josef
Keywords
konsumtion
rekommendation
Series/Report no.
Kost- och friskvårdsprogrammet 180hp
2009
Language
swe