• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Frukta inte grönt! - En studie om gymnasieungdomars attityd och konsumtion av frukt och grönsaker

Sammanfattning
Livsmedelsverket rekommenderar att man bör äta 500 gram frukt och grönsaker varje dag. Detta för att genom en god kosthållning främja hälsa och förebygga sjukdom. Studier visar att endast en liten del av befolkningen lever upp till denna rekommendation. Det är dessutom så att yngre äter mindre frukt och grönt än äldre. Detta kan på sikt leda till problem med övervikt och andra kostrelaterade problem vilket kan få negativa konsekvenser för folkhälsan. Syftet med vårt arbete var att undersöka gymnasieungdomars attityder till frukt och grönsaker. Detta för att se om målgruppen kände till rådande rekommendationer, om de efterlevs samt hur konsumtionen ser ut och om det finns skillnader mellan könen. För att undersöka detta genomförde vi en kvantitativ enkätundersökning på en stor gymnasieskola i Västsverige. Tvåhundra elever fick svara på olika frågor kring attityder och konsumtion gällande frukt och grönsaker, till exempel vilka frukter och grönsaker som äts mest frekvent, vilka anledningar som fanns att äta respektive inte äta samt hur väl de kände till Livsmedelsverkets rekommendation. En överväldigande majoritet av de svarande ansåg att frukt och grönsaker är nyttigt och de allra flesta tyckte att Livsmedelsverkets rekommendation var bra. Det var dock inte lika många som tidigare kände till rekommendationen eller som följde den. Det fanns med andra ord en viss diskrepans mellan attityden till frukt och grönsaker och den verkliga konsumtionen. Det fanns även en tendens till skillnader mellan könen, kvinnor åt mer frukt och grönt än män och kvinnornas attityd till dessa livsmedel var också en aning mer positiv.
Examinationsnivå
Student essay
URL:
http://hdl.handle.net/2077/24639
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_24639_1.pdf (426.2Kb)
Datum
2011-02-23
Författare
Hartman, Björn
Önnhed, Josef
Nyckelord
konsumtion
rekommendation
Serie/rapportnr.
Kost- och friskvårdsprogrammet 180hp
2009
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV