dc.contributor.author | Andersson, Malin | |
dc.contributor.author | Waltersson, Elin | |
dc.date.accessioned | 2011-02-24T07:50:50Z | |
dc.date.available | 2011-02-24T07:50:50Z | |
dc.date.issued | 2011-02-24 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/2077/24648 | |
dc.description.abstract | Människors hälsa och välmående är starkt forknippat med matvanorna. Då grunden för
framtida vanor läggs redan i tidig ålder bör regelbundna mat- och motionsvanor främjas.
Frukosten anses vara den viktigaste av dagens måltider då denna har en avgörande betydelse
för prestations- och koncentrationsförmågan under resterande delen av dagen. Trots detta
presenterar Livsmedelsverket oroväckande information som visar att en av tio skolungdomar
inte äter frukost. Ett annat påstående som nämns i samband med ungdomars frukostvanor är
att andelen fiukostätare minskar ju äldre de blir. Svenskarnas frukostvanor överlag har
förändrats en hel del under de senaste åren och frukostätandet utanför hemmet tycks ha blivit
allt mer förekommande. Studier visar också på att många äter sin fiukost utan sällskap av
någon annan och att frukosten därmed upplevs som dagens minst sociala måltid. För att
förbättra ungdomars frukostvanor anser flera källor att skolan borde ta ett större ansvar och
erbjuda elevetna morgonmål i skolan.
Syftet med studien var främst att kartlägga gymnasieungdomars fiukostvanor samt undersöka
hur uppfattningarna kring deras fiukostvanor ser ut. Vi ville även studera hur fiukostvanorna
förhåller sig till de Svenska näringsrekommendationerna för måltider. Undersökningen
genomfordes på en gymnasieskola i Göteborg i form av en kvantitativ enkätundersökning
med kvalitativa inslag. Resultatet av undersökningen visade bland annat i enlighet med
tidigare utförda studier att vissa gymnasieungdomarna inte äter enligt Svenska
näringsrekommendationerna. Vårt resultat tyder också på att gymnasieungdomarnas syn på
sitt frukostätande inte alltid överensstämmer med vad de verkligen äter, då jämförelser gjorts
med de Svenska näringsrekommendationeffra. I studien konstaterades vidare att de flesta äter
sin frukost i hemmet utan sällskap av någon annan. Merparten av gymnasieungdomarna i
studien har också visat sig intresserade av fiukostservering i skolan. | sv |
dc.language.iso | swe | sv |
dc.relation.ispartofseries | Kostekonomprogrammet med inriktning mot ledarskap, 180 hp | sv |
dc.relation.ispartofseries | 2009 | sv |
dc.subject | fiukostvanor | sv |
dc.subject | gymnasieungdomar | sv |
dc.subject | social samvaro | sv |
dc.subject | skolfrukost | sv |
dc.title | Morgonstund har guld i mun - Kartläggning av gymnasieungdomars frukostvanor | sv |
dc.type | Text | |
dc.setspec.uppsok | SocialBehaviourLaw | |
dc.type.uppsok | M2 | |
dc.contributor.department | University of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Science | eng |
dc.contributor.department | Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap | swe |
dc.type.degree | Student essay | |