• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Morgonstund har guld i mun - Kartläggning av gymnasieungdomars frukostvanor

Sammanfattning
Människors hälsa och välmående är starkt forknippat med matvanorna. Då grunden för framtida vanor läggs redan i tidig ålder bör regelbundna mat- och motionsvanor främjas. Frukosten anses vara den viktigaste av dagens måltider då denna har en avgörande betydelse för prestations- och koncentrationsförmågan under resterande delen av dagen. Trots detta presenterar Livsmedelsverket oroväckande information som visar att en av tio skolungdomar inte äter frukost. Ett annat påstående som nämns i samband med ungdomars frukostvanor är att andelen fiukostätare minskar ju äldre de blir. Svenskarnas frukostvanor överlag har förändrats en hel del under de senaste åren och frukostätandet utanför hemmet tycks ha blivit allt mer förekommande. Studier visar också på att många äter sin fiukost utan sällskap av någon annan och att frukosten därmed upplevs som dagens minst sociala måltid. För att förbättra ungdomars frukostvanor anser flera källor att skolan borde ta ett större ansvar och erbjuda elevetna morgonmål i skolan. Syftet med studien var främst att kartlägga gymnasieungdomars fiukostvanor samt undersöka hur uppfattningarna kring deras fiukostvanor ser ut. Vi ville även studera hur fiukostvanorna förhåller sig till de Svenska näringsrekommendationerna för måltider. Undersökningen genomfordes på en gymnasieskola i Göteborg i form av en kvantitativ enkätundersökning med kvalitativa inslag. Resultatet av undersökningen visade bland annat i enlighet med tidigare utförda studier att vissa gymnasieungdomarna inte äter enligt Svenska näringsrekommendationerna. Vårt resultat tyder också på att gymnasieungdomarnas syn på sitt frukostätande inte alltid överensstämmer med vad de verkligen äter, då jämförelser gjorts med de Svenska näringsrekommendationeffra. I studien konstaterades vidare att de flesta äter sin frukost i hemmet utan sällskap av någon annan. Merparten av gymnasieungdomarna i studien har också visat sig intresserade av fiukostservering i skolan.
Examinationsnivå
Student essay
URL:
http://hdl.handle.net/2077/24648
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_24648_1.pdf (23.36Mb)
Datum
2011-02-24
Författare
Andersson, Malin
Waltersson, Elin
Nyckelord
fiukostvanor
gymnasieungdomar
social samvaro
skolfrukost
Serie/rapportnr.
Kostekonomprogrammet med inriktning mot ledarskap, 180 hp
2009
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV