Show simple item record

dc.contributor.authorFagerström, Maria
dc.contributor.authorJansson, Sandra
dc.date.accessioned2011-02-24T11:58:09Z
dc.date.available2011-02-24T11:58:09Z
dc.date.issued2011-02-24
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/24668
dc.description.abstractLivsmedelsverket är den myndighet som ansvarar för att sprida kunskap om goda matvanor i samhället. För att vägleda befolkningen till att äta hälsosamt utformades 2005 fem kostråd utifrån svenska näringsrekommendationer. Når kostråden fram? är en undersökning som ville ta reda på om kostråden nått fram till ungdomar. Undersökningen syftade till att kartlägga gymnasieelevers uppfattningar om hälsosam mat, deras kunskaper om Livsmedelsverkets fem kostråd samt om de efterlever kostråden. För att besvara frågorna genomfördes en intervju samtidigt som metoden kompletterades med en enkät från projektet Grow up 1990. Kombinationen av de två metoderna resulterade i ett brett underlag som täckte in både elevernas kunskap och handlande, för att besvara undersökningens syfte. Arbetet utgår ifrån de fyra områdena, vilka uppfattningar har eleverna, vad kan eleverna, hur gör eleverna och leder elevernas kunskap om kostråden till att de efterlever dem? Resultatet visade att det finns en bristfällig kunskap för Livsmedelsverkets fem kostråd bland gymnasieeleverna och att medvetenheten går att relatera till ett visst beteende. Elevernas matvanor indikerar också ett ökat behov av samhällets stöd genom förebyggande hälsoinsatser. Kartläggningen utgör en grund för att möjliggöra planering och genomförande av interventioner.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesKost- och friskvårdsprogrammet, 180 hpsv
dc.relation.ispartofseries2009sv
dc.subjectmatvanorsv
dc.subjectmedvetenhetsv
dc.subjectkunskapsv
dc.subjectbeteendesv
dc.subjectungdomarsv
dc.titleNår kostråden fram? - En kartläggning av ungdomars förhållande till hälsosam matsv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record