• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Når kostråden fram? - En kartläggning av ungdomars förhållande till hälsosam mat

Sammanfattning
Livsmedelsverket är den myndighet som ansvarar för att sprida kunskap om goda matvanor i samhället. För att vägleda befolkningen till att äta hälsosamt utformades 2005 fem kostråd utifrån svenska näringsrekommendationer. Når kostråden fram? är en undersökning som ville ta reda på om kostråden nått fram till ungdomar. Undersökningen syftade till att kartlägga gymnasieelevers uppfattningar om hälsosam mat, deras kunskaper om Livsmedelsverkets fem kostråd samt om de efterlever kostråden. För att besvara frågorna genomfördes en intervju samtidigt som metoden kompletterades med en enkät från projektet Grow up 1990. Kombinationen av de två metoderna resulterade i ett brett underlag som täckte in både elevernas kunskap och handlande, för att besvara undersökningens syfte. Arbetet utgår ifrån de fyra områdena, vilka uppfattningar har eleverna, vad kan eleverna, hur gör eleverna och leder elevernas kunskap om kostråden till att de efterlever dem? Resultatet visade att det finns en bristfällig kunskap för Livsmedelsverkets fem kostråd bland gymnasieeleverna och att medvetenheten går att relatera till ett visst beteende. Elevernas matvanor indikerar också ett ökat behov av samhällets stöd genom förebyggande hälsoinsatser. Kartläggningen utgör en grund för att möjliggöra planering och genomförande av interventioner.
Examinationsnivå
Student essay
URL:
http://hdl.handle.net/2077/24668
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_24668_1.pdf (496.1Kb)
Datum
2011-02-24
Författare
Fagerström, Maria
Jansson, Sandra
Nyckelord
matvanor
medvetenhet
kunskap
beteende
ungdomar
Serie/rapportnr.
Kost- och friskvårdsprogrammet, 180 hp
2009
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV