dc.contributor.author | Selin, Pernilla | |
dc.contributor.author | Stirna, Amanda | |
dc.contributor.author | Widell, Mikaela | |
dc.date.accessioned | 2011-02-24T12:08:03Z | |
dc.date.available | 2011-02-24T12:08:03Z | |
dc.date.issued | 2011-02-24 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/2077/24672 | |
dc.description.abstract | Tidigare forskning pekar på brister inom nutritionen för äldre och att undernäring är vanligt
förekommande. I dagsläget är undernäring ett tillstånd som inte är ovanligt inom svensk
sjukvard och främst inom äldrevården. Studier visar att upp till 70 procent av de äldre inom
vården av kroniskt sjuka är underndrda. För att förebygga undernäring är det vikigt att
matserveringen är flexibel och det att finns valmöjligheter'
Rapportens sftet var att undersöka vårdpersonalens uppfattning kring mältiderna inom
äldrevården och att undersöka vilken mat som serveras. För uppsatsens datainsamling valdes
kvalitativa undersökningsmetoder i form av observationer och fokusgruppssamtal.
Undersökningen genomfördes på två olika enheter på ett äldreboende i Göteborgs kommun.
Under observationerna upplevde författarna serveringen av mat skedde rutinmässigt och utan
art de boende hade möjligheter att påverka sin måltidssituation. Vid tillagning och servering
av mat lät personalen sina egna vårderingar om vad som är nyttigt och gott styra
matserveringen. Uttalanden och händelser vid fokusgruppsamtalen och observationerna gav
indikationer på att personalgrupperna saknade utbildning om till exempel ntiringslära,
konsistensanpassad kost och livsmedelshantering. Under observationerna serverades
måltiderna mellan klockan åtta till klockan sex. detta innebar att nattfastan, för de flesta
boende. var minst fjorton timmar.
Personalens värderingar påverkade vad de serverade. En fördel med detta är att det blir
mycket varierande mat på matsedeln, en nackdel är dock att maten som lagas inte
överensstämmer med de riktlinjer som finns för äldre och deras kosthållning. I rapporten
diskuteras även vilka valmöjligheter de äldre bör ha och om det år genomförbart med
valmöjligheter. Författarna ger även förslag på förbättringar om äldres mat samt ger förslag på
fortsatt forskning. | sv |
dc.language.iso | swe | sv |
dc.relation.ispartofseries | Kostekonomprogrammet med inriktning mot ledarskap, 180 hp | sv |
dc.relation.ispartofseries | 2009 | sv |
dc.subject | vårdpersonal | sv |
dc.subject | måltider | sv |
dc.subject | valmöjligheter | sv |
dc.subject | riktlinjer | sv |
dc.title | Reflektioner, riktlinjer och rutiner - Servering av mat på äldreboenden | sv |
dc.type | Text | |
dc.setspec.uppsok | SocialBehaviourLaw | |
dc.type.uppsok | M2 | |
dc.contributor.department | University of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Science | eng |
dc.contributor.department | Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap | swe |
dc.type.degree | Student essay | |