Show simple item record

dc.contributor.authorSelin, Pernilla
dc.contributor.authorStirna, Amanda
dc.contributor.authorWidell, Mikaela
dc.date.accessioned2011-02-24T12:08:03Z
dc.date.available2011-02-24T12:08:03Z
dc.date.issued2011-02-24
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/24672
dc.description.abstractTidigare forskning pekar på brister inom nutritionen för äldre och att undernäring är vanligt förekommande. I dagsläget är undernäring ett tillstånd som inte är ovanligt inom svensk sjukvard och främst inom äldrevården. Studier visar att upp till 70 procent av de äldre inom vården av kroniskt sjuka är underndrda. För att förebygga undernäring är det vikigt att matserveringen är flexibel och det att finns valmöjligheter' Rapportens sftet var att undersöka vårdpersonalens uppfattning kring mältiderna inom äldrevården och att undersöka vilken mat som serveras. För uppsatsens datainsamling valdes kvalitativa undersökningsmetoder i form av observationer och fokusgruppssamtal. Undersökningen genomfördes på två olika enheter på ett äldreboende i Göteborgs kommun. Under observationerna upplevde författarna serveringen av mat skedde rutinmässigt och utan art de boende hade möjligheter att påverka sin måltidssituation. Vid tillagning och servering av mat lät personalen sina egna vårderingar om vad som är nyttigt och gott styra matserveringen. Uttalanden och händelser vid fokusgruppsamtalen och observationerna gav indikationer på att personalgrupperna saknade utbildning om till exempel ntiringslära, konsistensanpassad kost och livsmedelshantering. Under observationerna serverades måltiderna mellan klockan åtta till klockan sex. detta innebar att nattfastan, för de flesta boende. var minst fjorton timmar. Personalens värderingar påverkade vad de serverade. En fördel med detta är att det blir mycket varierande mat på matsedeln, en nackdel är dock att maten som lagas inte överensstämmer med de riktlinjer som finns för äldre och deras kosthållning. I rapporten diskuteras även vilka valmöjligheter de äldre bör ha och om det år genomförbart med valmöjligheter. Författarna ger även förslag på förbättringar om äldres mat samt ger förslag på fortsatt forskning.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesKostekonomprogrammet med inriktning mot ledarskap, 180 hpsv
dc.relation.ispartofseries2009sv
dc.subjectvårdpersonalsv
dc.subjectmåltidersv
dc.subjectvalmöjlighetersv
dc.subjectriktlinjersv
dc.titleReflektioner, riktlinjer och rutiner - Servering av mat på äldreboendensv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record