• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Reflektioner, riktlinjer och rutiner - Servering av mat på äldreboenden

Sammanfattning
Tidigare forskning pekar på brister inom nutritionen för äldre och att undernäring är vanligt förekommande. I dagsläget är undernäring ett tillstånd som inte är ovanligt inom svensk sjukvard och främst inom äldrevården. Studier visar att upp till 70 procent av de äldre inom vården av kroniskt sjuka är underndrda. För att förebygga undernäring är det vikigt att matserveringen är flexibel och det att finns valmöjligheter' Rapportens sftet var att undersöka vårdpersonalens uppfattning kring mältiderna inom äldrevården och att undersöka vilken mat som serveras. För uppsatsens datainsamling valdes kvalitativa undersökningsmetoder i form av observationer och fokusgruppssamtal. Undersökningen genomfördes på två olika enheter på ett äldreboende i Göteborgs kommun. Under observationerna upplevde författarna serveringen av mat skedde rutinmässigt och utan art de boende hade möjligheter att påverka sin måltidssituation. Vid tillagning och servering av mat lät personalen sina egna vårderingar om vad som är nyttigt och gott styra matserveringen. Uttalanden och händelser vid fokusgruppsamtalen och observationerna gav indikationer på att personalgrupperna saknade utbildning om till exempel ntiringslära, konsistensanpassad kost och livsmedelshantering. Under observationerna serverades måltiderna mellan klockan åtta till klockan sex. detta innebar att nattfastan, för de flesta boende. var minst fjorton timmar. Personalens värderingar påverkade vad de serverade. En fördel med detta är att det blir mycket varierande mat på matsedeln, en nackdel är dock att maten som lagas inte överensstämmer med de riktlinjer som finns för äldre och deras kosthållning. I rapporten diskuteras även vilka valmöjligheter de äldre bör ha och om det år genomförbart med valmöjligheter. Författarna ger även förslag på förbättringar om äldres mat samt ger förslag på fortsatt forskning.
Examinationsnivå
Student essay
URL:
http://hdl.handle.net/2077/24672
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_24672_1.pdf (23.26Mb)
Datum
2011-02-24
Författare
Selin, Pernilla
Stirna, Amanda
Widell, Mikaela
Nyckelord
vårdpersonal
måltider
valmöjligheter
riktlinjer
Serie/rapportnr.
Kostekonomprogrammet med inriktning mot ledarskap, 180 hp
2009
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV