Visa enkel post

dc.contributor.authorBjörklund, Patrik
dc.contributor.authorPersson, Daniel
dc.date.accessioned2011-02-24T12:10:39Z
dc.date.available2011-02-24T12:10:39Z
dc.date.issued2011-02-24
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/24673
dc.description.abstractDen svenska importen av ostron har ökat explosionsartat under en femårsperiod. Från 34 ton år 2002 till 325 ton år 2007, en ökning på över 900 procent, vilket kan tyda på att det råder en ostrontrend i Sverige. Trots att tidigare studier visat på ett antal faktorer som påverkar konsumtionen av ostron är dessa till största del inriktade på konsumtion i hemmamiljö. Hur konsumtionen ser ut på restaurang och framförallt hur den huvudsakliga målgruppen i denna miljö ser ut är ämnen som berörs väldigt lite. Syftet med studien var att, med hjälp av en kvalitativ metod, undersöka hur ostronkonsumtionen ser ut på ett antal restauranger i Göteborg. För att genomföra undersökningen använde vi oss av kvalitativa intervjuer. I arbetet med studien genomfördes även en förundersökning som legat till grund för utformningen av de kvalitativa intervjuerna. Anledningen till att restaurangerna serverar ostron grundar sig i ett antal faktorer. De som främst nämns är att ostron förknippas med lyx och flärd samt att det i flera fall anses vara en självklarhet att ha ostron på menyn då de benämns som en ”klassiker”. Konsumtionen av ostron på restaurangerna ser ganska lika ut. Restauranggäster föredrar sina ostron naturella med tillbehör som citron och scharlottenlöksvinigrette. I den mån möjlighet finns väljer man att konsumera svenska framför importerade ostron. Överlag varierar bilden av den typiska ostrongästen. I Studien kunde dock ett antal dominerande faktor urskiljas. Dessa var ålder, kön, ekonomi och geografi där gästens bakgrund påverkade konsumtionen. Ett exempel på den typiska gästen, enligt dessa faktorer, är en äldre man med god ekonomi som är bosatt i en större stad.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesRestaurangmanagerprogrammet 180 hpsv
dc.relation.ispartofseries2009sv
dc.subjectOstronsv
dc.subjectKonsumtionsv
dc.subjectRestaurangsv
dc.subjectKvalitativa intervjuersv
dc.titleRestaurangpersonalens uppfattningar om ostronkonsumtion - En kvalitativ studie på fem restauranger i Göteborgsv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Filer under denna titel

Thumbnail

Dokumentet tillhör följande samling(ar)

Visa enkel post