• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Tankar om miljöarbete - Intervjuer med kostchefer och arbetsledare i storhushåll

Sammanfattning
Under den senaste tiden har människans syn på omvärlden förändrats radikalt. Plötsligt är våra resurser ändliga och vår påverkan på klimat och natur större än vi någonsin kunnat ana. En del politiker uppmanar till krafttag. Men vad innebär egentligen miljöarbete? Syftet med denna studie är att undersöka hur kostchefer och arbetsledare inom offentliga storhushåll i Borås kommun värderar och tillämpar miljöarbete. Uppsatsen i sin tur bygger på intervjuer som gjordes hos några kostchefer i tre kommundelar med tillhörande arbetsledare. De miljömål som berör storhushållen i Borås är vattenförbrukningen som ska minskas med 5 %, avfall från köken ska sorteras och användas till biogas. Man har också som mål att öka inköpen av ekologiska livsmedel till 25 % år 2010. Genom att välja ekologisk mat har storhushållen makt att påverka utvecklingen mot ett hållbarare samhälle. Vi använde en explorativ och fenomenologisk ansats där vi lyfte fram intressanta teman som uppkom under intervjuerna. De tre kostcheferna ansåg att ekologiskt är centralt för deras miljöarbete men ser ekonomin som ett hinder för arbetet medan de tre tillagningsköken defi-nierade miljöarbete som sopsortering. Denna uppfattning om miljöarbete tycks vara yrkesrela-terad snarare än bunden till varje kostorganisation. Respondenterna verkar inte heller anse sig ha något miljöarbete. Dock har vi kunnat se tendenser till motsatsen även om det inte är ett renodlat sådant.
Examinationsnivå
Student essay
URL:
http://hdl.handle.net/2077/24675
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_24675_1.pdf (436.3Kb)
Datum
2011-02-24
Författare
Alsterrot Hansson, Amelie
Ögren, Sandra
Nyckelord
Borås kommun
miljömål
fenomenologi
Serie/rapportnr.
Kostekonomprogrammet, 180 hp
2009
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV