• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Vad vill Du äta idag? - Hur kostchefen kan erbjuda äldreomsorgens brukare en valmöjlighet mellan olika maträtter

Sammanfattning
Måltiden är viktig för äldreomsorgens brukare. Undersökningar visar att måltidens näringssammansättning prioriteras i högre grad än att brukaren ska få sina önskemål kring måltidsutformningen uppfyllda. Vårdpersonalens önskemål prioriteras högre än brukarens. I särskilt boende har brukare en begränsad och i vissa fall obefintlig möjlighet att påverka sina egna måltider. Brukare inom äldreomsorgen vill, enligt flera undersökningar, kunna påverka sin måltidsmiljö och välja mellan olika rätter. I Göteborgs Stad har detta uppmärksammats på politisk nivå. Det pågår nu ett projekt där ett av målen är att erbjuda äldreomsorgens brukare valmöjlighet mellan två eller fler rätter. Syftet med vår studie har varit att undersöka äldreomsorgens kostchefers uppfattningar om att skapa ett måltidsservicesystem som kan erbjuda två eller fler rätter på menyn. För att genomföra undersökningen har vi använt oss av kvalitativa intervjuer. Resultatet visar att det finns ett flertal svårigheter med att skapa ett måltidsservicesystem som erbjuder två eller fler rätter på menyn. De svårigheter som diskuterades i störst omfattning var samarbetet med vård- och hemtjänstpersonalen samt logistiska svårigheter. Resultatet visar även på flera åtgärder som kan tillämpas för att skapa ett måltidsservicesystem som erbjuder två eller fler rätter på menyn. Åtgärderna kan vara att samarbeta inom eller mellan stadsdelarna och kombinera menyn med externa alternativ exempelvis skolmat. Flertalet sektorer inom måltidsservicesystemet ligger utanför måltidsverksamheten men har likväl en betydelse för brukarens uppfattning av kvaliteten på dennes måltid. Exempel på en sektor utanför måltidsverksamheten som påverkar måltidens totala kvalitet är den servicelösning där vård- eller hemtjänstpersonal serverar och presenterar måltiden för brukaren. Vår slutsats är att det är viktigt att se måltidsservicesystemet ur ett helhetsperspektiv för att finna alla dess trånga sektorer.
Examinationsnivå
Student essay
URL:
http://hdl.handle.net/2077/24678
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_24678_1.pdf (229.9Kb)
Datum
2011-02-24
Författare
Johansson, Marcus
Kaaling, Erik
Nyckelord
Valmöjlighet
måltidsservicesystem
äldreomsorg
Serie/rapportnr.
Kostekonomprogrammet, 180 hp
2009
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV