Show simple item record

dc.contributor.authorCuklev, Fanny
dc.contributor.authorWiklund, Petra
dc.date.accessioned2011-02-24T12:30:20Z
dc.date.available2011-02-24T12:30:20Z
dc.date.issued2011-02-24
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/24681
dc.description.abstractInom en snar framtid kommer det att ske en stor generationsväxling, 40 procent av den nuvarande arbetsstyrkan kommer att pensioneras fram till år 2015 och det är 40-talisterna som går i pension. Många av dessa arbetar som chefer och småföretagare och kommer att ersättas av en yngre generation som nu är på frammarsch. De nya yngre cheferna kan känna en viss oro och osäkerhet över att behöva leda och ”chefa” äldre och mer erfarna medarbetare, detta kan ha sin grund i en överdriven respekt för de äldre medarbetarna. Det är en utmaning att vara chef över äldre kollegor då varje generation har sina normer och värderingar som är skapade av den miljö och tidsanda som råder för dem. Syftet med denna uppsats var att undersöka Hur man tar sig an en chefsroll inom en måltidsverksamhet som ung och nyutexaminerad? Frågor som har försökts besvaras är: Vilka fördelar respektive nackdelar kan man uppleva som ung och nyutexaminerad i en chefsroll inom måltidsverksamheten? Hur övervinner man det eventuella motstånd som kan uppstå? Vad skall man tänka på som ung och nyutexaminerad när man tar sig an en chefsroll inom måltidsverksamheten? Vad har restaurangmanagerutbildningen för betydelse för restaurangmanagerstudenternas kommande profession? Undersökningen är en kvalitativ empirisk studie med hermeneutisk vetenskapsteoretisk inriktning och där intervjuer i fokusgrupper var en nyckelmetod. Det blev ett stort bortfall av respondenter. Detta medförde att det blev två intervjuer med en person vardera och en fokusgrupp med två personer, istället för tre fokusgrupper med tre personer i varje grupp som först var planerat. Som ung och nyutexaminerad är man entusiastisk, nyfiken och ivrig, däremot kan man sakna arbetslivserfarenhet. Genom att visa respekt för sina kollegor och vara ödmjuk kan den unga nyutexaminerade chefen övervinna det eventuella motstånd som kan uppstå. Han/hon bör vara bestämd men ändå demokratisk och alltid försöka utgå från gästens intresse.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesRestaurangmanagerprogrammet, 180hpsv
dc.relation.ispartofseries2009sv
dc.subjectLedarskapsv
dc.subjectchefsv
dc.subjectmåltidsverksamhetsv
dc.subjectungsv
dc.subjectnyutexamineradsv
dc.titleVåga bli chef! - Att ta sig an en chefsroll som ung och nyutexaminerad inom måltidsverksamhetensv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record