Etnisk diskriminering på arbetsmarknaden – En kvantitativ studie om ungdomars attityder till metoderna avidentifierade ansökningshandlingar, positiv särbehandling och kvotering samt deras möjligheter att motverka etnisk diskriminering på arbetsmarknaden.
Sammanfattning
Syftet med denna studie är att undersöka vilka attityder sistaårselever på gymnasiet har till etnisk diskriminering på arbetsmarknaden samt hur de ser på olika metoders möjligheter att motverka den. Jag har utgått från följande frågeställningar:
Vilka attityder finns det bland sistaårselever på gymnasiet till etnisk diskriminering på arbetsmarknaden?
Hur ser eleverna på de olika metoderna avidentifierade ansökningshandlingar, positiv särbehandling och kvotering när det gäller användning och genomförbarhet?
Hur ser eleverna på metodernas möjligheter att motverka etnisk diskriminering på arbetsmarknaden?
Jag har använt mig av en kvantitativ metod i form av enkätundersökning, vilken har gjorts på en gymnasieskola i en mellanstor stad med 100 elever. Jag har använt mig av statistikprogrammet SPSS för att analysera mina empiriska data. Jag har sedan jämfört resultaten med tidigare forskning och teorier.
Resultaten visar att ungdomarna är medvetna om att etnisk diskriminering på arbetsmarknaden är ett problem och att eleverna tror att det finns sätt att motverka etnisk diskriminering på. Resultaten visar också att störst andel av respondenterna är för metoden avidentifierade ansökningshandlingar och att många är negativt inställda till att använda kvotering som metod för att motverka etnisk diskriminering.
Examinationsnivå
Student essay
Fil(er)
Datum
2011-02-24Författare
Berisha, Xufe
Nyckelord
Etnisk diskriminering, avidentifierade ansökningshandlingar, positiv särbehandling, kvotering, arbetsmarknaden
Språk
swe