• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Elitorienterares kost- och vätskeintag inför och under en tävlingshelg - Uppnår orienterarna rekommendationerna för optimal prestation?

Abstract
För att en elitidrottare ska prestera optimalt under träning och tävling, är det viktigt att hon/han har en adekvat kosthållning. Särskilda näringsrekommendationer för idrottare har framarbetats. Bland annat har Svenska Olympiska Kommittén utarbetat en kostpolicy för elitidrottare, som belyser vikten av näringsintag före, under och efter fysisk aktivitet, samt hur dessa intag bör vara sammansatta näringsmässigt för att idrottaren skall kunna prestera och återhämta sig optimalt. Syftet med detta arbete var att se hur kost- och vätskeintaget såg ut bland elitorienterare före, under och efter tävling, i förhållande till gällande rekommendationer. Även livsmedelsval samt deltagarnas resonemang kring kost- och vätskeintag i samband med tävling studerades. Studiens urval baserades på 15 elitorienterare (8 män och 7 kvinnor) som deltog i orienteringstävlingar i Ronneby under påskhelgen. Orienterarna fyllde i en mat- och vätskedagbok under totalt fyra dagar, två dagar före respektive under tävlingshelgen. Dagboken innehöll även en enkätdel, med frågor av mestadels öppen karaktär. Orienterarna hade en varierad kosthållning samt ett rekommenderat dagligt intag av kolhydrat, fett och protein under de fyra dagarna. Det beräknade energiintaget var hos merparten av orienterarna högre än den uppskattade energiförbrukningen. Tolv av de femton elitorienterarna nådde med god marginal upp till vätskerekommendationerna fyra timmar för respektive tävlingsstart. Majoriteten av deltagarna hade en måltidstiming som inte överensstämde med gällande rekommendationer. Detta visade sig främst genom att de generellt inte intog ett optimalt återhämtningsmål, sett till adekvat mängd kolhydrater och protein direkt efter målgång. Ur ett könsperspektiv, såg man att männen väntade längre än kvinnorna innan de intog mat/dryck efter avslutad aktivitet.
Degree
Student essay
URI
http://hdl.handle.net/2077/24782
Collections
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
View/Open
gupea_2077_24782_1.pdf (437.0Kb)
Date
2011-03-02
Author
Petersson, Ulf
Östman, Annika
Keywords
Sports nutrition
endurance athletes
dietary survey
orienteering
Series/Report no.
Kost- och friskvårdsprogrammet
2008
Language
swe
Metadata
Show full item record

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV