Fisk i nöd och lust - Några fiskallergikers intag av omega-3 och resonemang kring sin allergi
Abstract
Livsmedelsverket har som råd att man ska äta fisk ofta, gärna tre gånger i veckan. Fet fisk innehåller mycket fleromättade fettsyror, särskilt omega-3, som kan minska risken för hjärtkärlsjukdomar, alltså anses att flertalet bör äta mer fisk ur folkhälsosynpunkt. Är man fiskallergiker kan man gå miste om en del av dessa nyttiga fleromättade fetter.
Det är viktigt att en patient med allvarlig födoämnesallergi lär sig att vara noga med att fråga vad maten innehåller vid ett restaurangbesök samt att läsa på innehållsförteckningarna på olika livsmedel. I vissa fall har det visat sig att allergiska personer inte längre vågar gå hem till vänner och bekanta på grund av risken och rädslan att bli bjuden på något man inte tål. Därför är det viktigt att patienten får upplysning om vilka ”dolda” allergener som kan förekomma, exempelvis ansjovis i leverpastej.
Syftet med detta arbete var att studera några fiskallergikers intag av omega-3 fettsyror samt hur de resonerade kring sin allergi. Syftet innefattade även att ta reda på från vilka livsmedel deltagarna får sitt största intag av omega-3 samt hur de fått information och kunskap om sin allergi.
Deltagarna fick fylla i en fyradagars matdagbok samt att kortare, enskilda intervjuer genomfördes. Resultatet visade att de flesta fick i sig tillräcklig mängd omega-3 i energiprocent i jämförelse med de svenska näringsrekommendationerna. Flertalet av våra respondenter ansåg att informationen de fått varit mycket bristfällig. Vi fann att de som fick en allvarligare typ av reaktion när de åt fisk upplevde en större oro vid middagsbjudningar och restaurangbesök än övriga.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2011-03-02Author
Grunnegård, Jenny
Hjalmarsson, Sofia
Keywords
allergi
fisk
information
omega-3
Series/Report no.
Kost- och friskvårdsprogrammet, 180 hp
2008
Language
swe