• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Fisk i nöd och lust - Några fiskallergikers intag av omega-3 och resonemang kring sin allergi

Sammanfattning
Livsmedelsverket har som råd att man ska äta fisk ofta, gärna tre gånger i veckan. Fet fisk innehåller mycket fleromättade fettsyror, särskilt omega-3, som kan minska risken för hjärtkärlsjukdomar, alltså anses att flertalet bör äta mer fisk ur folkhälsosynpunkt. Är man fiskallergiker kan man gå miste om en del av dessa nyttiga fleromättade fetter. Det är viktigt att en patient med allvarlig födoämnesallergi lär sig att vara noga med att fråga vad maten innehåller vid ett restaurangbesök samt att läsa på innehållsförteckningarna på olika livsmedel. I vissa fall har det visat sig att allergiska personer inte längre vågar gå hem till vänner och bekanta på grund av risken och rädslan att bli bjuden på något man inte tål. Därför är det viktigt att patienten får upplysning om vilka ”dolda” allergener som kan förekomma, exempelvis ansjovis i leverpastej. Syftet med detta arbete var att studera några fiskallergikers intag av omega-3 fettsyror samt hur de resonerade kring sin allergi. Syftet innefattade även att ta reda på från vilka livsmedel deltagarna får sitt största intag av omega-3 samt hur de fått information och kunskap om sin allergi. Deltagarna fick fylla i en fyradagars matdagbok samt att kortare, enskilda intervjuer genomfördes. Resultatet visade att de flesta fick i sig tillräcklig mängd omega-3 i energiprocent i jämförelse med de svenska näringsrekommendationerna. Flertalet av våra respondenter ansåg att informationen de fått varit mycket bristfällig. Vi fann att de som fick en allvarligare typ av reaktion när de åt fisk upplevde en större oro vid middagsbjudningar och restaurangbesök än övriga.
Examinationsnivå
Student essay
URL:
http://hdl.handle.net/2077/24783
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_24783_1.pdf (282.7Kb)
Datum
2011-03-02
Författare
Grunnegård, Jenny
Hjalmarsson, Sofia
Nyckelord
allergi
fisk
information
omega-3
Serie/rapportnr.
Kost- och friskvårdsprogrammet, 180 hp
2008
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV