• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Gravida kvinnor och deras kostvanor

Abstract
Som gravid är det viktigt att äta rätt, inte bara för sin egen skull, utan också för att barnet ska utvecklas och må bra. Enligt Livsmedelsverket (1995) bestäms kvinnans energibehov under graviditeten av hennes viktökning, fysiska aktivitet och eventuella förändringar i basalomsättningen. Vetenskapliga studier visar att om man inte följer de utarbetade rekommendationerna utsätter man både sig själv och fostret för risker. Supplementering är ett sätt att tillgodose de ökade behoven av vissa ämnen. Då är det vanligast att man tillsätter järn och folsyra som komplement. Vårt syfte med arbetet var att undersöka hur gravida kvinnor tänker kring kost och kostvanor under sin graviditet. För att besvara syftet har vi gjort en kvalitativ undersökning i form av intervjuer. Med metoden ville vi skapa en bild av hur gravida kvinnor resonerar i sin nuvarande livssituation. Vi har intervjuat sju gravida kvinnor i Västsverige som vi fick kontakt med via en mödravårdsmottagning. Samtliga var förstföderskor och de hade gått sju månader eller längre i sin graviditet. Resultatet visade att kvinnorna gav intrycket av att vara medvetna om kostens betydelse för dem och för fostret. Utifrån intervjuerna har vi kunnat utläsa mönster dem emellan, exempelvis att alla tog avstånd från alkohol, tobak och narkotika under graviditeten. De lyssnade på kroppens signaler och att därmed hålla regelbundenheten och ej slarva med måltider och mellanmål. Vi upplevde att samtliga såg positivt på framtiden gällande ambitionen att laga näringsriktig och varierad kost. Hos samtliga i intervjugruppen rörde sig många tankar kring de rekommendationer och restriktioner som bör följas enligt Livsmedelsverket, barnmorskor, släkt och vänner.
Degree
Student essay
URI
http://hdl.handle.net/2077/24787
Collections
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
View/Open
gupea_2077_24787_1.pdf (121.6Kb)
Date
2011-03-02
Author
Johansson, Jeanette
Johansson, Lenita
Keywords
tankar
kvalitativa intervjuer
rekommendationer
restriktioner
Series/Report no.
Kostekonomprogrammet 120 p
2007
Language
swe
Metadata
Show full item record

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV