• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Måltidens dilemman - Äldres uppfattning om den egna måltidssituationen

Sammanfattning
Äldreomsorgens måltidssituation i ordinärt boende är behäftad med svårigheter och många äldre blir undernärda. Måltiden består inte av mat som substans allena, utan är en komplex upplevelse, med sociala, emotionella och kulturella aspekter, där samtliga sinnen skall stimuleras för att erfara en helhetsupplevelse. Att sätta sig in i en annan människas uppfattning om hur hon erfar sin måltidssituation, är förenat med en bred komplexitet där individens sociala och kulturella miljö kan skapa barriärer för förståelsen. Studiens syfte var att beskriva och analysera hur äldre i ordinärt boende med hemtjänst uppfattar sin egen måltidssituation. I studien användes en fenomenografisk tolkningsmetod av kvalitativa intervjuer, där 9 äldre i åldern 76-94 år i en svensk kommun gavs tid att med egna ord beskriva hur de uppfattar sin egen måltidssituation och sina önskemål av den. Resultatet visar att de äldre uttalar en förnöjsamhet om sin måltidssituation. Men i tonen bakom deras uttalanden finns en otillfredsställelse. Resultatet pekar på en beroendeställning i måltidsituationen, där äldres uppfattningar inte hörsammas och sällan efterfrågas. Måltidens sociala, emotionella och kulturella aspekter, får stå tillbaka för som det verkar ekonomisk och rationell fyrkantighet i hemtjänstens hantering av maten. Ur denna heterogena grupp i samhället, verkar tidigare levnadsvanor och värderingar utgöra centrala delar i deras mångfacetterade basala önskemål och behov, för att uppnå måltidskvalitet och erfara måltiden som en helhetsupplevelse. Utifrån denna studies forskningsansats och dess tolkningsmetod, pekar resultatet på att den undersökta kommunens intentioner enligt socialtjänstlagen inte når fram till de äldre kommuninvånarnas måltidssituation.
Examinationsnivå
Student essay
URL:
http://hdl.handle.net/2077/24799
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_24799_1.pdf (210.9Kb)
Datum
2011-03-02
Författare
Dicksdotter Hermansson, Peggy
Nyckelord
äldre
mat
uppfattning
beroende
sociala aspekter
äldreomsorg
Serie/rapportnr.
Kostekonomprogrammet 180 hp
2008
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV