Titel: Språk och matematik. Pedagogers perspektiv på matematikutveckling hos elever med annat modersmål.
Abstract
Titel: Språk och matematik. Pedagogers perspektiv på matematikutveckling hos elever med annat modersmål.
Arbetets art: Examensarbete C-uppsats 10 poäng.
Kurs: Människa i världen III
Datum: 2005-12-21
Författare: Johansson Jessica & Lleshi Litiana
Handledare: Heimersson Marie
Examinator: Andersson Bo
Syfte
Vårt övergripande syfte med examensarbetet är att studera hur några pedagoger i den mångkulturella grundskolans tidigare år arbetar med elever med bristande svenska språkkunskaper2 inom ämnet matematik.
Utifrån syftet kommer följande frågeställningar att studeras:
• Hur påverkar elevers bristande språkkunskaper i svenska deras utveckling inom ämnet matematik?
• Finns det några matematiska begrepp eller områden som p.g.a. bristande språkkunskaper påverkar elevernas matematiska utveckling?
• Vilken betydelse har elevernas förförståelse för matematikutvecklingen?
• Arbetar pedagogerna med eleverna på något speciellt sätt för att förebygga att de utvecklas långsammare inom ämnet matematik p.g.a. att de har bristande svenska språkkunskaper?
• Finns det någon samverkan mellan pedagoger, modersmålspedagoger, specialpedagoger eller andra som skall främja elevernas utveckling inom ämnet matematik?
2 Bristande språkkunskaper är ett inte fullt utvecklat språk.
Metod
Vår metod bygger på kvalitativa intervjuer från fyra olika skolor med sju pedagoger från grundskolans tidigare år. Intervjuerna genomfördes i form av samtal för att de intervjuade skulle känna sig avslappnade och för att utrymme skall lämnas för att de skall kunna utveckla sina svar. Denna form av intervju känns för oss mer personlig än om vi ställer frågor och pedagogerna svarar. Vi upplever också utifrån tidigare erfarenheter, att vi får ut mer av intervjuerna om intervjupersonerna känner sig viktiga. Därför var det viktigt för oss, att skapa en miljö där alla parter trivs. Av denna anledning besökte vi de skolor där pedagogerna arbetar. På så sätt kunde vi möta dem på deras ”hemmaplan” och de behövde inte besvära sig med att förflytta sig.
För att vi skulle få ut så mycket information som möjligt mailade vi i förväg ut de frågor som intervjun skulle kretsa kring till pedagogerna. Detta för att de skulle få möjlighet att förbereda sig och ha förkunskaper om de frågeställningar vi skulle ta upp. Innan vi startade intervjun gick vi igenom syftet. Vi informerade om målet med vår undersökning och om de etniska principerna vi följer. Vi var mycket noga med att poängtera för pedagogerna att varken deras eller skolans identitet skulle kunna utläsas i vårt arbete. Detta kändes mycket viktigt för oss för att få pedagogernas förtroende och för att få dem att vilja dela med sig av den information, kunskap, och de erfarenheter som de besitter.
Resultat
Att språk och matematik inlärningen är sammanbunden var något som alla intervjuade pedagoger var överens om. Pedagogerna ansåg också att en elev som har annat modersmål än svenska kan riskera att få bristande svenska språkkunskaper och på så sätt även kan riskera att utvecklas långsammare inom ämnet matematik. Framförallt är det matematikens språk och begrepp som eleverna kan få svårt för, vilket gör att de benämnda talen inom ämnet matematik ofta blir det som ställer till svårigheter för dessa elever. För att försöka förebygga att svårigheter uppstår talar de intervjuade pedagogerna om att förförståelse måste skapas. Detta kan göras genom upprepningar och att eleverna får höra och använda det matematiska språket i olika sammanhang och situationer. En del av pedagogerna vi intervjuade poängterade att det handlar om att öva och öva medan andra menar att genomgångarna måste
vara korta och konkreta för att eleverna inte skall tappa lust och intresse. Blir det för svårt, blir det tråkigt. Det handlar om att möta eleverna där de befinner sig och utgå från det som är känt för dem för att sedan övergå till det okända. Av denna anledning anser fler utav de intervjuade pedagogerna att ett gemensamt matematiskt språk över hela världen skulle underlätta det för elever som kommer till Sverige. Detta eftersom de flesta elever redan har skapat sig en förförståelse för matematikens siffror och symboler och enligt de intervjuade pedagogerna skulle eleverna kunna klara av en del av de benämnda talen om matematikens språk och begrepp hade sett likadana ut här i Sverige som det gör i länderna eleverna ursprungliga kommer ifrån.
Publisher
Göteborgs universitet. Utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning
Collections
View/ Open
Date
2005Author
Johansson, Jessica
Lleshi, Litiana
Series/Report no.
ht05 2611-063
Language
sv