• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Narkotika på krogen - 5 restaurangchefers uppfattning om förekomst och åtgärder

Abstract
År 2007 redovisade Brottförebyggande rådet i en rapport att antalet narkotikarelaterade lagföringar har ökat under 2000-talet. Bland annat visade rapporten att antalet lagförda narkotikabrott som utgjordes av bruk hade ökat från 37 procent till 54 procent under perioden 1997 – 2006. År 2005 genomfördes en undersökning i Göteborgs krogvärld som visade att 77 procent av de anställda hade observerat gäster som varit påverkade av narkotika under den senaste sexmånadersperioden och 12 procent av de anställda berättade att de hade sett drogpåverkade gäster varje kväll. En liknande undersökning genomfördes år 2002 i Stockholm där det framkom att 82 procent av de medverkande hade sett narkotikapåverkade gäster under det senaste halvåret, 43 procent uppgav att de såg narkotikapåverkade gäster varje vecka. Vårt syfte med den här undersökningen var att studera hur 5 restaurangledare i en svensk storstad uppfattar narkotikasituationen på stadens krogar. Vi har utfört en kvalitativ intervjustudie med 5 ledare från olika restaurang och nattklubbsverksamheter. De fick svara på frågor om narkotikasituationen i stadens restaurangbransch och på den egna verksamheten, hur narkotikasituationen ser ut idag jämfört med för fem år sedan, vilka åtgärder som tas på den egna verksamheten och vilka som önskas i branschen samt hur de uppfattar deras ansvar. Resultat visade att alla ledarna trodde att narkotika var väl förekommande på stadens krogar. Man ansåg dock att förekomsten på den egna verksamheten var mycket liten, eller i vissa fall obefintlig. Åtgärderna som tas mot narkotika i de egna verksamheterna skiftade mellan de olika krogarna. Majoriteten av verksamheterna hade skickat personal på narkotikarelaterad utbildning.
Degree
Student essay
URI
http://hdl.handle.net/2077/24800
Collections
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
View/Open
gupea_2077_24800_1.pdf (280.3Kb)
Date
2011-03-02
Author
El Hajjam, Skander
Jostelius, Christian
Keywords
Narkotika
Restaurang
Ledare
Series/Report no.
Restaurangmanagerprogrammet
2008
Language
swe
Metadata
Show full item record

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV