Upplevelsen av metoden Hälsoprofilbedömning - En studie utförd på tre fokusgrupper
Sammanfattning
Bland den vuxna befolkningen i Sverige har folkhälsan försämrats avsevärt de senaste decennierna vilket har bidragit till att det hälsofrämjande arbetet fått allt större betydelse i dagens samhälle. Ett led i detta arbete är att undersöka hälsan för att se om man som individ är i behov av att förändra sin livsstil för att inte drabbas av ohälsa. En metod för att undersöka hälsan är genom Hälsoprofilbedömning.
Syftet med denna rapport är att undersöka upplevelsen av och inställningen till metoden Hälsoprofilbedömning bland personer som genomgått den samt undersöka om metoden kan påverka individen till eventuella livsstilsförändringar.
Resultatet i studien grundar sig på en kvalitativ undersökningsmetod där tre fokusgruppintervjuer utförts på tre olika företag i Västsverige. Resultatet visar på att metoden Hälsoprofilbedömning upplevs som positiv bland de flesta deltagarna och att upplevelsen dels grundas på metoden i sig, och dels på upplägget och utförandet av den vilket delvis kan bero på hälsoprofilbedömarens sätt att möta deltagaren. Vidare visar resultatet att metoden tycks kunna påverka till livsstilsförändring. Men även andra faktorer såsom företagens egna friskvårdssatsningar kan påverka till livsstilsförändringar. Områden i Hälsoprofilbedömning som deltagarna hade funderingar kring och synpunkter på rör kost, alkohol och narkotika.
Examinationsnivå
Student essay
Fil(er)
Datum
2011-03-03Författare
Axelsson, Linda
Nyckelord
livsstilsförändring
hälsotest
levnadsvanor
hälsofrämjande arbete
Serie/rapportnr.
Kost- och friskvårdsprogrammet, 180hp
2008
Språk
swe