• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Planering och utvärdering av en intervention - Viktminskningskurs för långtidssjukskrivna FaR-patienter

Sammanfattning
Då vi har ett stort intresse för fysisk aktivitet på recept (FaR) fick vi en möjlighet att genomföra en intervention i form av viktminskningskurs för en grupp långtidssjukskrivna FaR-patienter. Syftet med arbetet var att planera, genomföra och utvärdera en viktminskningskurs för FaR-patienter. Vi valde att i en enkät utvärdera kortsiktiga mål såsom förändrad motivation, attityder, self-efficacy och vanor beträffande kost och motion hos deltagarna samt genom fysiska mätningar utvärdera långsiktiga mål som mindre midjemått och lägre BMI. Distriktsläkaren Ingrid Bertilsson vid Samverkansteamet i Västra Frölunda valde ut tio lämpliga deltagare, det vill säga motiverade personer som skulle kunna fungera i grupp, varav sex av dessa tio formade gruppen. För att få information om gruppdeltagarna och deras matvanor genomfördes personliga samtal i kombination med en kostintervju (24-h-recall). Ytterligare information som bland annat deltagarnas ålder, ursprung, ekonomi, livsstil och familjeförhållanden erhölls från läkaren och Samverkansteamet. Denna information användes som underlag för planeringen av viktminskningskursen. Enkät och mätning av kroppsmått utfördes vid interventionens start och vid sista kurstillfället. Utvärdering av deltagarnas uppfattning om kursen skedde vid sista enkättillfället och via mailkontakt fick Samverkansteamet kommentera om de sett några förändringar hos deltagarna. Resultatet av kartläggningen blev en fem veckors kurs där vi träffade gruppen en gång i veckan. Interventionen fokuserades på måltidsordning. Kursen utgjordes av ett introduktionstillfälle följt av tillfällen med teman som frukost, lunch och middag, mellanmål/heldagsmeny samt ett besök i livsmedelsbutik. Efter interventionen sågs en förändring av self-efficacy hos en deltagare, en person hade gjort en förändring i form av att börja äta frukost och en minskade midjemåttet med 3 cm. Deltagarnas synpunkter på viktminskningskursen var att vår insats som kursledare hade varit bra och att vi hade fått fram vårt budskap. Vid ytterligare tillfällen skulle deltagarna vilja ha samma upplägg dock med mer matlagning och motion.
Examinationsnivå
Student essay
URL:
http://hdl.handle.net/2077/24812
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_24812_1.pdf (171.7Kb)
Datum
2011-03-03
Författare
Davidsson, Johanna
Mellqvist, Helen
Nyckelord
intervention
FaR-patienter
viktminskningskurs
kost
motion
sjukskrivning
Serie/rapportnr.
Kost- och friskvårdsprogrammet, 120 p
2006
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV