Skolmåltidens kvalitetsaspekter - vad elever anser på en gymnasieskola i Göteborg
Sammanfattning
Nordlund och Jacobsons studie (1999b) kunde visa att de gymnasieelever som hoppar över skollunchen generellt sett känner sig sjukare och presterar sämre i skolan. Orsaken till att gymnasieelever valde bort skollunchen berodde ofta på att de var missnöjda med olika kvalitetsaspekter som rör skolmåltiden.
Syftet med vår undersökning var att få fram vilka kvalitetsaspekter av skolmåltiden som eleverna på en gymnasieskola i Göteborg inte anser är tillfredsställande samt vilka av dessa aspekter som framhålls som viktiga av eleverna. Detta för att få fram vilka kvalitetsaspekter man skulle kunna fokusera på vid en eventuell förbättring av skolmåltiden på skolan.
Undersökningen utfördes med hjälp av en enkät där frågorna utformats efter en tidigare studie där begreppet måltidskvalitet definierats. Det insamlade materialet analyserades deskriptivt. Vi analyserade också skillnader mellan vad de som åt ofta respektive sällan i skolmatsalen för att se om de tyckte olika om de olika kvalitetsaspekterna.
Totalt 198 elever från 11 klasser fick under skoltid fylla i en enkät som bland annat innehöll uppfattningar kring baskvaliteter (smak, utseende, näring med mera) och mervärdeskvaliteter (service, miljö i skolmatsalen, variation, tillbehör, tidpunkten och möjlighet att kunna påverka). Bortfallsprocenten var 20 %. Studien visade att smaken och variationen på skolmaten är de aspekter som gymnasieeleverna är minst nöjda med. Samtidigt ansåg eleverna att dessa aspekter var viktiga. Det innebär att det är på dessa aspekter man bör lägga störst fokus för att gymnasieeleverna ska bli mer tillfredsställda med skolmåltiden.
Examinationsnivå
Student essay
Fil(er)
Datum
2011-03-03Författare
Larsson, Ellinor
Wernersson, Malin
Nyckelord
måltidskvalitet
gymnasieelever
enkätundersökning
skolmaten
Serie/rapportnr.
Kostekonomprogrammet 120 p
2007
Språk
swe