Ungdomars läskedrycksvanor - En studie gjord på två skolor i Göteborg
Sammanfattning
Den pågående sockerdebatten väckte vårt intresse för ungdomars läskkonsumtion. Vårt huvudsyfte med arbetet var att se hur läskkonsumtionen ser ut hos skolungdomarna genom att ta reda på var, när och hur mycket de dricker. Tror de att deras hälsa påverkas av att dricka läsk? Vi ville även belysa sockerintaget i läsken i relation till det totala sockerintaget utifrån referensvärdena för energiintag för pojkar respektive flickor.
Metoden vi använde oss av var en enkätundersökning. Undersökningen gjordes på två olika skolor i Göteborg i klass 9. En av skolorna är en hälsoskola som inte säljer någon läsk och den andra skolan säljer läsk i cafeterian Det var sammanlagt 179 stycken ungdomar. Vi fick in totalt 139 stycken enkäter.
Resultatet som vi fick genom enkäterna visar att det är populärt att dricka läsk och många väljer att dricka flera gånger i veckan. Det är i skolan som många köper sin läsk, läsken finns också tillgänglig i hemmet för många. Många av ungdomarna väljer att dricka läsk på helgen. Skola B har tagit ett bra initiativ att inte sälja läsk. De flesta tror att hälsan påverkas negativt av att dricka läsk och de är medvetna om att det är mycket socker och att läsk i stora mängder inte är hälsosamt. Dricker man 1,5 liter läsk dagligen får man i sig 156 gram socker som motsvarar cirka tre gånger så mycket socker i förhållande till referensvärdena för pojkar respektive flickor när det gäller energiintaget för en dag.
Examinationsnivå
Student essay
Fil(er)
Datum
2011-03-03Författare
Gustafsson, Lisa
Wilhelmsson, Sofia
Nyckelord
Läsk
ungdomar
konsumtion
hälsa
Serie/rapportnr.
Kost och friskvårdsprogrammet 120p
2006
Språk
swe