• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Uppfattningar om syntetiska sötningsmedel hos lärarstudenter

Abstract
Massmedia påverkar människor bl.a. när det gäller matvanor och kan få mycket att verka farligt. På senare tid har det i media debatterats mycket om hur socker kan påverka hälsan i en negativ riktning. Ett alternativ till vanligt socker är syntetiska sötningsmedel. Dessa kan vara ett bra alternativ till energigivande sötningsmedel, för t.ex. diabetiker, och många människor väljer att använda syntetiska sötningsmedel för att gå ner i vikt och förebygga övervikt. Även dessa sötningsmedel har fått mycket negativ kritik i medierna och fått en ”farlighetsstämpel”. Flera vetenskapliga studier tyder dock på att det inte är någon fara så länge man håller sig till en måttlig konsumtion. Syftet med vår studie var att undersöka vad lärarstudenter har för uppfattningar om syntetiska sötningsmedel. Varför väljer de eller varför väljer de inte syntetiska sötningsmedel och finns det något samband mellan uppfattningar om och konsumtion av syntetiska sötningsmedel när det gäller läsk? Vi valde att göra en enkätundersökning då vi ville ha in ett stort antal svar. Resultaten visar att många av lärarstudenterna dricker läsk och de flesta helst dricker vanlig sockersötad läsk. Flertalet tycker att syntetiska sötningsmedel inte är bra för hälsan och uppfattningarna kommer i stor utsträckning från media. Vi fann även att det finns en stor oro för att syntetiska sötningsmedel kan vara skadliga för hälsan, även hos dem som helst dricker lightläsk.
Degree
Student essay
URI
http://hdl.handle.net/2077/24832
Collections
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
View/Open
gupea_2077_24832_1.pdf (138.0Kb)
Date
2011-03-03
Author
Asphult, Anna
Cederbom, Annika
Keywords
Hälsa
massmedia
risker
syntetiska sötningsmedel
uppfattningar
Series/Report no.
Kost- och friskvårdsprogrammet, 120 p
2006
Language
swe
Metadata
Show full item record

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV