Show simple item record

dc.contributor.authorAsphult, Anna
dc.contributor.authorCederbom, Annika
dc.date.accessioned2011-03-03T09:43:52Z
dc.date.available2011-03-03T09:43:52Z
dc.date.issued2011-03-03
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/24832
dc.description.abstractMassmedia påverkar människor bl.a. när det gäller matvanor och kan få mycket att verka farligt. På senare tid har det i media debatterats mycket om hur socker kan påverka hälsan i en negativ riktning. Ett alternativ till vanligt socker är syntetiska sötningsmedel. Dessa kan vara ett bra alternativ till energigivande sötningsmedel, för t.ex. diabetiker, och många människor väljer att använda syntetiska sötningsmedel för att gå ner i vikt och förebygga övervikt. Även dessa sötningsmedel har fått mycket negativ kritik i medierna och fått en ”farlighetsstämpel”. Flera vetenskapliga studier tyder dock på att det inte är någon fara så länge man håller sig till en måttlig konsumtion. Syftet med vår studie var att undersöka vad lärarstudenter har för uppfattningar om syntetiska sötningsmedel. Varför väljer de eller varför väljer de inte syntetiska sötningsmedel och finns det något samband mellan uppfattningar om och konsumtion av syntetiska sötningsmedel när det gäller läsk? Vi valde att göra en enkätundersökning då vi ville ha in ett stort antal svar. Resultaten visar att många av lärarstudenterna dricker läsk och de flesta helst dricker vanlig sockersötad läsk. Flertalet tycker att syntetiska sötningsmedel inte är bra för hälsan och uppfattningarna kommer i stor utsträckning från media. Vi fann även att det finns en stor oro för att syntetiska sötningsmedel kan vara skadliga för hälsan, även hos dem som helst dricker lightläsk.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesKost- och friskvårdsprogrammet, 120 psv
dc.relation.ispartofseries2006sv
dc.subjectHälsasv
dc.subjectmassmediasv
dc.subjectriskersv
dc.subjectsyntetiska sötningsmedelsv
dc.subjectuppfattningarsv
dc.titleUppfattningar om syntetiska sötningsmedel hos lärarstudentersv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record