• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Vad påverkar skiftarbetande polisers matvanor under nattskiften? – En kvalitativ studie med fokus på miljörelaterade och kognitiva faktorer

Sammanfattning
Även om det traditionella arbetsmönstret ofta ses som ”åtta-till-fem-arbete” arbetar närmare 50 procent av den svenska befolkningen helger eller skift under oregelbundna tider. En typ av skiftarbete är s.k. nattarbete, vilket har visat sig kunna påverka människors hälsa och leverne på flera olika sätt (Axelsson, 2005). Vidare framhålls idag alltmer vikten av hälsofrämjande arbete på arbetsplatserna runt om i Sverige, där en av de åtgärder som betonas är att främja goda matvanor under arbetstiden (Statens folkhälsoinstitut, 2004). För att ta reda på vad skiftarbetande poliser upplever påverkar deras matvanor under natt-skiften genomfördes en kvalitativ studie vid polisområde 1 i Västra Götaland. Den metod som användes var fokusgruppsintervjuer där “the Theory of Planned Behaviour” (Ajzen, 1991) tjänade som teoretiskt ramverk. Totalt utfördes tre fokusgruppsintervjuer där samtliga fjorton tillfrågade manliga treskiftarbetande poliser deltog i studien. Resultatet visade att vikten av hälsa var en återkommande aspekt vid samtliga av de faktorer som poliserna menade påverkar deras matvanor under nattskiften. Vidare verkade framförallt den begränsade tillgängligheten till mat och matställen samt möjligheter att planera sina matvanor under nattskiften påverka dessa, vilket således kunde vittna om en låg upplevd kontroll. Ett tydligt mönster kunde även urskiljas där de poliser som hade arbetat en längre tid tillsammans har utvecklat mer likartade matvanor. Detta skulle följaktligen kunna vara en god utgångspunkt för arbetsgivaren gällande att främja goda matvanor på denna arbetsplats.
Examinationsnivå
Student essay
URL:
http://hdl.handle.net/2077/24834
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_24834_1.pdf (219.4Kb)
Datum
2011-03-03
Författare
Ståhl, Sofia
Nyckelord
matvanor
nattarbete
poliser
miljörelaterade faktorer
kognitiva faktorer
hälsofrämjande arbete
arbetsplats
Serie/rapportnr.
Kost- och friskvårdsprogrammet
2006
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV