Från bok till nätversion - Analys av grammatik i ett recept då och nu
Abstract
Det var under 1700-talet som genombrottet för kokböcker i Sverige kom. Under den här tiden skrevs det fortfarande kokböcker för överklassen, men allt mer började det komma kokböcker som hade en handboksliknande utformning med anvisningar för både mat och olika delar av hushållsarbetet. Under 1700-talet förekom det i kokböcker tre verbformer, imperativ, s-passiv och aktiv presens. Dock hade s-passivt tagit överhanden mot slutet av 1700-talet och detta sätt att skriva recept gällde fram till cirka 1900-talet, då det sker en återgång till att använda imperativ i receptskrivningen.
Idag är intresset för mat och måltidslitteratur stort i Sverige och övriga världen. Varje dag säljs det nästan 1,5 miljoner böcker om detta ämne runt om i världen. År 2004 utgavs i Sverige mer än fyrahundra böcker som anknyter till mat och måltiden, det är nästan mer än en bok per dag.
Syftet med studien är att beträffande grammatik jämföra ett och samma recept, nämligen Sjömansbiff i två olika upplagor av kokboken Hemmets Kokbok från olika tidsepoker. En upplaga av kokboken är från mitten av 1900-talet och är i bokform. Den andra upplagan är från början av 2000-talet och finns som nätversion, med detta menas att den finns tillgänglig på Internet. Den form av textanalys som förekommer i studien är en innehållsanalys då det förekommer en beräkning av hur många och hur ofta olika ord förekommer i recepten. Den analysmetod som finns representerad i studien är att undersöka vilka grammatiska former av ord, till exempel verb och substantiv som används i recepten och hur dessa har utvecklats. Resultatet visar att det i receptet skett en generell ökning av ordklasser och användning av måttangivelser.
Nyckelord:
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2011-03-07Author
Andersson, Marie
Keywords
Kokböcker
grammatik
språkanlays
Series/Report no.
Restaurangmanager programmet
2007
Language
swe