• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Från bok till nätversion - Analys av grammatik i ett recept då och nu

Sammanfattning
Det var under 1700-talet som genombrottet för kokböcker i Sverige kom. Under den här tiden skrevs det fortfarande kokböcker för överklassen, men allt mer började det komma kokböcker som hade en handboksliknande utformning med anvisningar för både mat och olika delar av hushållsarbetet. Under 1700-talet förekom det i kokböcker tre verbformer, imperativ, s-passiv och aktiv presens. Dock hade s-passivt tagit överhanden mot slutet av 1700-talet och detta sätt att skriva recept gällde fram till cirka 1900-talet, då det sker en återgång till att använda imperativ i receptskrivningen. Idag är intresset för mat och måltidslitteratur stort i Sverige och övriga världen. Varje dag säljs det nästan 1,5 miljoner böcker om detta ämne runt om i världen. År 2004 utgavs i Sverige mer än fyrahundra böcker som anknyter till mat och måltiden, det är nästan mer än en bok per dag. Syftet med studien är att beträffande grammatik jämföra ett och samma recept, nämligen Sjömansbiff i två olika upplagor av kokboken Hemmets Kokbok från olika tidsepoker. En upplaga av kokboken är från mitten av 1900-talet och är i bokform. Den andra upplagan är från början av 2000-talet och finns som nätversion, med detta menas att den finns tillgänglig på Internet. Den form av textanalys som förekommer i studien är en innehållsanalys då det förekommer en beräkning av hur många och hur ofta olika ord förekommer i recepten. Den analysmetod som finns representerad i studien är att undersöka vilka grammatiska former av ord, till exempel verb och substantiv som används i recepten och hur dessa har utvecklats. Resultatet visar att det i receptet skett en generell ökning av ordklasser och användning av måttangivelser. Nyckelord:
Examinationsnivå
Student essay
URL:
http://hdl.handle.net/2077/24881
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_24881_1.pdf (872.5Kb)
Datum
2011-03-07
Författare
Andersson, Marie
Nyckelord
Kokböcker
grammatik
språkanlays
Serie/rapportnr.
Restaurangmanager programmet
2007
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV