Företagshälsovårdens behov av kostkompetens - Fallstudie på en företagshälsovård
Abstract
Idag räknas mer än 46 procent av alla svenskar mellan 16 och 84 år som överviktiga (BMI 25-29,9) och cirka 10 procent som feta (BMI >30). Jämfört med för 20 år sedan är detta en 100 procentig ökning och både nationella samt internationella studier visar att andelen fortfarande stadigt ökar (SCB, 2007). Man kan se ett tydligt samband mellan övervikt och ett stort antal sjukdomar, bl.a. diabetes typ 2 och hjärt-kärlsjukdomar, men även psykologisk ohälsa som emotionella problem och depressiva tillstånd. Arbetsgivare förlorar stora summor pengar i form av produktionsbortfall, sjukpenning etc. på att ha sjukskriven personal samt därmed är det angeläget att finna effektiva metoder till förebyggande arbete.
Huvudsyftet med denna uppsats var att diskutera huruvida företagshälsovården generellt är i behov av mer kompetens inom sjukdomsförebyggande samt hälsofrämjande kostarbete. Detta utifrån att göra en fallstudie på en företagshälsovård som i detta arbete benämns ”X-hälsan”. Jag undersökte deras verksamhet och kompetens inom området idag, samt tittade på kundernas behov och efterfrågan.
X-hälsans och fyra kundföretags respektive VD intervjuades och enkäter delades ut bland kundföretagens anställda. Direkt samt deltagande observation genomfördes under sammanlagt tio veckor på X-hälsan.
Resultaten visade att kompetensen inom sjukdomsförebyggande och hälsofrämjande kostarbete är mycket begränsad på X-hälsan idag och att inga tjänster kring detta erbjuds. Bland tre av de fyra kundföretagen uppvisades ett stort intresse och efterfrågan av sådana tjänster.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2011-03-07Author
Axelsson, Camilla
Keywords
fetma
främjande hälsoarbete
förebyggande kostarbete
företagshälsovård
hjärt-kärlsjukdom
kost
Series/Report no.
Kost- och friskvårdsprogrammet
2007
Language
swe