Show simple item record

dc.contributor.authorAxelsson, Camilla
dc.date.accessioned2011-03-07T14:18:30Z
dc.date.available2011-03-07T14:18:30Z
dc.date.issued2011-03-07
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/24882
dc.description.abstractIdag räknas mer än 46 procent av alla svenskar mellan 16 och 84 år som överviktiga (BMI 25-29,9) och cirka 10 procent som feta (BMI >30). Jämfört med för 20 år sedan är detta en 100 procentig ökning och både nationella samt internationella studier visar att andelen fortfarande stadigt ökar (SCB, 2007). Man kan se ett tydligt samband mellan övervikt och ett stort antal sjukdomar, bl.a. diabetes typ 2 och hjärt-kärlsjukdomar, men även psykologisk ohälsa som emotionella problem och depressiva tillstånd. Arbetsgivare förlorar stora summor pengar i form av produktionsbortfall, sjukpenning etc. på att ha sjukskriven personal samt därmed är det angeläget att finna effektiva metoder till förebyggande arbete. Huvudsyftet med denna uppsats var att diskutera huruvida företagshälsovården generellt är i behov av mer kompetens inom sjukdomsförebyggande samt hälsofrämjande kostarbete. Detta utifrån att göra en fallstudie på en företagshälsovård som i detta arbete benämns ”X-hälsan”. Jag undersökte deras verksamhet och kompetens inom området idag, samt tittade på kundernas behov och efterfrågan. X-hälsans och fyra kundföretags respektive VD intervjuades och enkäter delades ut bland kundföretagens anställda. Direkt samt deltagande observation genomfördes under sammanlagt tio veckor på X-hälsan. Resultaten visade att kompetensen inom sjukdomsförebyggande och hälsofrämjande kostarbete är mycket begränsad på X-hälsan idag och att inga tjänster kring detta erbjuds. Bland tre av de fyra kundföretagen uppvisades ett stort intresse och efterfrågan av sådana tjänster.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesKost- och friskvårdsprogrammetsv
dc.relation.ispartofseries2007sv
dc.subjectfetmasv
dc.subjectfrämjande hälsoarbetesv
dc.subjectförebyggande kostarbetesv
dc.subjectföretagshälsovårdsv
dc.subjecthjärt-kärlsjukdomsv
dc.subjectkostsv
dc.titleFöretagshälsovårdens behov av kostkompetens - Fallstudie på en företagshälsovårdsv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record