• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Hälsosam mat och matlagning är det något för oss? En intervjustudie med kvinnliga deltagare i en ”Kom i form” - grupp

Abstract
Allt fler människor drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och högt blodtryck. Detta är kostrelaterade sjukdomar och risken att drabbas av dessa sjukdomar ökar för en person med övervikt eller fetma. För att underlätta för människor att äta hälsosamt finns ett flertal kostrekommendationer. Dessa rekommendationer är bra, men är de tillräckliga? Räcker det att veta vilka livsmedel som är hälsosamma för att äta sunt? Vi anser att kunskap om matlagning behövs som ett komplement till de kost-rekommendationer som finns. Det finns även andra faktorer som påverkar hur den färdiga måltiden ser ut t ex vanor, tidsbrist och ekonomi. Kunskap om både hälsosamma livsmedelsval och tillagningsmetoder hoppas vi kan ge ett ökat intresse för matlagning och förhoppningsvis nya mer hälsosamma vanor. Syftet med vår studie var att undersöka hur människor väljer livsmedel och tillagningsmetoder. Vi ville få en förståelse för vilka faktorer som påverkar människors livsmedelsval samt vilken syn de har på matlagning. Studien begränsades till middagsmålet och hälsoaspekten genomsyrar hela undersökningen. Människorna i studien är sju kvinnor som alla är deltagare i en ”Kom i form” - grupp. I vår studie har vi använt oss av en matlagningsdagbok där deltagarna själva har fyllt i vilka livsmedel de använt sig av och hur de tillagat dessa. Vi har även intervjuat de personer som skrivit matlagningsdagbok. Vi har använt matlagningsdagböckerna som stimulusmaterial då vi genomfört intervjuerna. I dagens stressade samhälle visade det sig att enkelhet och tidsbesparing är viktiga faktorer då personerna i vår undersökning väljer livsmedel och tillagningsmetoder. De är alla måna om sin hälsa och försöker tänka på detta i samband med kosten, men detta har inte alltid högsta prioritet. Att vilja äta hälsosamt räcker ofta inte för att verkligen göra det. Vi ser även att kunskap, ekonomi, kultur och vanor har betydelse för de val man gör.
Degree
Student essay
URI
http://hdl.handle.net/2077/24894
Collections
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
View/Open
gupea_2077_24894_1.pdf (172.6Kb)
Date
2011-03-09
Author
Florin, Helena
Görnerup, Anna
Keywords
Hälsa
kostråd
livsmedelsval
matlagning
Series/Report no.
Kost- och friskvårdsprogrammet, 120 poäng
2007
Language
swe
Metadata
Show full item record

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV