Show simple item record

dc.contributor.authorFlorin, Helena
dc.contributor.authorGörnerup, Anna
dc.date.accessioned2011-03-09T14:08:10Z
dc.date.available2011-03-09T14:08:10Z
dc.date.issued2011-03-09
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/24894
dc.description.abstractAllt fler människor drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och högt blodtryck. Detta är kostrelaterade sjukdomar och risken att drabbas av dessa sjukdomar ökar för en person med övervikt eller fetma. För att underlätta för människor att äta hälsosamt finns ett flertal kostrekommendationer. Dessa rekommendationer är bra, men är de tillräckliga? Räcker det att veta vilka livsmedel som är hälsosamma för att äta sunt? Vi anser att kunskap om matlagning behövs som ett komplement till de kost-rekommendationer som finns. Det finns även andra faktorer som påverkar hur den färdiga måltiden ser ut t ex vanor, tidsbrist och ekonomi. Kunskap om både hälsosamma livsmedelsval och tillagningsmetoder hoppas vi kan ge ett ökat intresse för matlagning och förhoppningsvis nya mer hälsosamma vanor. Syftet med vår studie var att undersöka hur människor väljer livsmedel och tillagningsmetoder. Vi ville få en förståelse för vilka faktorer som påverkar människors livsmedelsval samt vilken syn de har på matlagning. Studien begränsades till middagsmålet och hälsoaspekten genomsyrar hela undersökningen. Människorna i studien är sju kvinnor som alla är deltagare i en ”Kom i form” - grupp. I vår studie har vi använt oss av en matlagningsdagbok där deltagarna själva har fyllt i vilka livsmedel de använt sig av och hur de tillagat dessa. Vi har även intervjuat de personer som skrivit matlagningsdagbok. Vi har använt matlagningsdagböckerna som stimulusmaterial då vi genomfört intervjuerna. I dagens stressade samhälle visade det sig att enkelhet och tidsbesparing är viktiga faktorer då personerna i vår undersökning väljer livsmedel och tillagningsmetoder. De är alla måna om sin hälsa och försöker tänka på detta i samband med kosten, men detta har inte alltid högsta prioritet. Att vilja äta hälsosamt räcker ofta inte för att verkligen göra det. Vi ser även att kunskap, ekonomi, kultur och vanor har betydelse för de val man gör.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesKost- och friskvårdsprogrammet, 120 poängsv
dc.relation.ispartofseries2007sv
dc.subjectHälsasv
dc.subjectkostrådsv
dc.subjectlivsmedelsvalsv
dc.subjectmatlagningsv
dc.titleHälsosam mat och matlagning är det något för oss? En intervjustudie med kvinnliga deltagare i en ”Kom i form” - gruppsv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record