Kunskap om kostens betydelse för idrottslig prestation - En enkätstudie hos elever vid två svenska riksidrottsgymnasier
Abstract
Idrottare som är aktiva på elitnivå är unika ur ett näringsfysiologiskt perspektiv på grund av
den mycket omfattande träningen. Om en idrottare har ett för lågt energiintag i samband med
hård träning försämras prestationen samtidigt som risken att drabbas av skador och/eller
infektioner ökar. Även elever på idrottsgymnasium kan räknas som elitidrottare, då de i regel
är aktiva på en mycket hög nivå. Studier visar att många av dessa ungdomar har för dålig
kunskap om kost och därigenom har ett alltför lågt närings- och energiintag.
Syftet med studien var att undersöka hur stor kunskap en grupp elitidrottande tonåringar som
studerar på riksidrottsgymnasium har om kostens betydelse för idrottslig prestation, samt om
de tidigare fått någon utbildning inom området.
En enkätundersökning genomfördes på två riksidrottsgymnasier i Västergötland, där totalt 83
elever deltog. Av respondenterna var 58 tjejer och 25 killar, där 28 stycken spelade fotboll och
55 stycken spelade volleyboll.
Resultatet visar att eleverna generellt sett har relativt stor kunskap om kost och dess
betydelse för prestationen, men endast en femtedel lyckades få mer än 65 % rätt på enkätens
kunskapsfrågor. Resultatet visar även att hela 95 % av eleverna har fått någon form av
kostundervisning genom antingen skola, idrottsklubb eller distriktslag/landslag.
Det är positivt att många av eleverna verkar ha relativt stora kunskaper inom området kost
och dessutom tidigare har haft någon form av kostutbildning. Att undersöka ungdomars
kunskaper om kostens betydelse för prestationen visade sig dock vara svårare än väntat,
eftersom ”kunskap” är ett svårdefinierbart begrepp som inte är helt enkelt att mäta. Detta har
lett till något svårtolkade resultat och osäkerhet när det gäller att direkt överföra dessa svar på
elitidrottande ungdomar som studerar på riksidrottsgymnasier runt om i Sverige.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2011-03-09Author
Carlsson, Eleonore
Hultgren, Andréa
Keywords
kostkunskap
kostundervisning
idrott
prestation
riksidrottsgymnasium
Series/Report no.
Kost- och Friskvårdsprogrammet
2007
Language
swe