• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Kunskap om kostens betydelse för idrottslig prestation - En enkätstudie hos elever vid två svenska riksidrottsgymnasier

Abstract
Idrottare som är aktiva på elitnivå är unika ur ett näringsfysiologiskt perspektiv på grund av den mycket omfattande träningen. Om en idrottare har ett för lågt energiintag i samband med hård träning försämras prestationen samtidigt som risken att drabbas av skador och/eller infektioner ökar. Även elever på idrottsgymnasium kan räknas som elitidrottare, då de i regel är aktiva på en mycket hög nivå. Studier visar att många av dessa ungdomar har för dålig kunskap om kost och därigenom har ett alltför lågt närings- och energiintag. Syftet med studien var att undersöka hur stor kunskap en grupp elitidrottande tonåringar som studerar på riksidrottsgymnasium har om kostens betydelse för idrottslig prestation, samt om de tidigare fått någon utbildning inom området. En enkätundersökning genomfördes på två riksidrottsgymnasier i Västergötland, där totalt 83 elever deltog. Av respondenterna var 58 tjejer och 25 killar, där 28 stycken spelade fotboll och 55 stycken spelade volleyboll. Resultatet visar att eleverna generellt sett har relativt stor kunskap om kost och dess betydelse för prestationen, men endast en femtedel lyckades få mer än 65 % rätt på enkätens kunskapsfrågor. Resultatet visar även att hela 95 % av eleverna har fått någon form av kostundervisning genom antingen skola, idrottsklubb eller distriktslag/landslag. Det är positivt att många av eleverna verkar ha relativt stora kunskaper inom området kost och dessutom tidigare har haft någon form av kostutbildning. Att undersöka ungdomars kunskaper om kostens betydelse för prestationen visade sig dock vara svårare än väntat, eftersom ”kunskap” är ett svårdefinierbart begrepp som inte är helt enkelt att mäta. Detta har lett till något svårtolkade resultat och osäkerhet när det gäller att direkt överföra dessa svar på elitidrottande ungdomar som studerar på riksidrottsgymnasier runt om i Sverige.
Degree
Student essay
URI
http://hdl.handle.net/2077/24897
Collections
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
View/Open
gupea_2077_24897_1.pdf (2.737Mb)
Date
2011-03-09
Author
Carlsson, Eleonore
Hultgren, Andréa
Keywords
kostkunskap
kostundervisning
idrott
prestation
riksidrottsgymnasium
Series/Report no.
Kost- och Friskvårdsprogrammet
2007
Language
swe
Metadata
Show full item record

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV