• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Nyttigt och Gott! Kunskaper kring och konsumtion av frukt och grönsaker bland tre yrkesgrupper

Abstract
Nordiska (och svenska) näringsrekommendationer rekommenderar att äta 500 gram frukt och grönsaker per dag. Detta är den mängd som, enligt forskning, har effekt mot övervikt samt mot hjärt- och kärlsjukdomar. Utländska och svenska studier visar att svenska folket äter för lite frukt och grönsaker i förhållande till rekommendationerna. Studiens syfte är att undersöka frukt- och grönsakskonsumtionen bland ett antal kockar, idrottslärare och distriktssköterskor i Göteborg. Syftet är också att studera om dessa grupper använder kunskaper om frukt och grönsaker i sin yrkesroll. Studiens frågeställningar är: Hur ser frukt- och grönsakskonsumtionen ut bland de utvalda grupperna? Vilka motiv har respondenterna för att äta frukt och grönsaker som de gör? Anser respondenterna sig ha kunskap om frukters och grönsakers effekt på hälsan? Använder respondenterna kunskaper om frukt och grönsaker i sina yrkesroller? Studien genomfördes med enkätundersökning. Urvalet gjordes med ett icke-slumpmässigt, bekvämlighetsurval. Enkäter delades ut till 131 respondenter. Svarsfrekvensen blev 86 enkäter. Studiens resultat visade att respondenterna överlag åt mer frukt och grönsaker än svenskar i genomsnitt. Främst märktes en tydlig skillnad bland de unga respondenterna som hade en högre konsumtion än unga vuxna i övriga studier. På frågan varför respondenterna åt frukt och grönsaker var det mest frekventa svaren att det var nyttigt och gott. Flertalet av respondenterna svarade att de använder kunskaper om frukt och grönsaker i sin yrkesroll och att de önskar mer kunskap i ämnet. Vi anser att det finns ett samband mellan respondenternas utbildning om kost och deras relativt höga konsumtion av frukt och grönsaker.
Degree
Student essay
URI
http://hdl.handle.net/2077/24902
Collections
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
View/Open
gupea_2077_24902_1.pdf (211.3Kb)
Date
2011-03-09
Author
Angel, Sofia
Danielsson, Gunilla
Keywords
kost
frukt- och grönsakskonsumtion
hälsa
kostundersökning
yrkesgrupper
Series/Report no.
Kostekonomprogrammet, SA, och Kost-& friskvårdsprogrammet, GD
2007
Language
swe
Metadata
Show full item record

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV