Show simple item record

dc.contributor.authorAngel, Sofia
dc.contributor.authorDanielsson, Gunilla
dc.date.accessioned2011-03-09T14:50:23Z
dc.date.available2011-03-09T14:50:23Z
dc.date.issued2011-03-09
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/24902
dc.description.abstractNordiska (och svenska) näringsrekommendationer rekommenderar att äta 500 gram frukt och grönsaker per dag. Detta är den mängd som, enligt forskning, har effekt mot övervikt samt mot hjärt- och kärlsjukdomar. Utländska och svenska studier visar att svenska folket äter för lite frukt och grönsaker i förhållande till rekommendationerna. Studiens syfte är att undersöka frukt- och grönsakskonsumtionen bland ett antal kockar, idrottslärare och distriktssköterskor i Göteborg. Syftet är också att studera om dessa grupper använder kunskaper om frukt och grönsaker i sin yrkesroll. Studiens frågeställningar är: Hur ser frukt- och grönsakskonsumtionen ut bland de utvalda grupperna? Vilka motiv har respondenterna för att äta frukt och grönsaker som de gör? Anser respondenterna sig ha kunskap om frukters och grönsakers effekt på hälsan? Använder respondenterna kunskaper om frukt och grönsaker i sina yrkesroller? Studien genomfördes med enkätundersökning. Urvalet gjordes med ett icke-slumpmässigt, bekvämlighetsurval. Enkäter delades ut till 131 respondenter. Svarsfrekvensen blev 86 enkäter. Studiens resultat visade att respondenterna överlag åt mer frukt och grönsaker än svenskar i genomsnitt. Främst märktes en tydlig skillnad bland de unga respondenterna som hade en högre konsumtion än unga vuxna i övriga studier. På frågan varför respondenterna åt frukt och grönsaker var det mest frekventa svaren att det var nyttigt och gott. Flertalet av respondenterna svarade att de använder kunskaper om frukt och grönsaker i sin yrkesroll och att de önskar mer kunskap i ämnet. Vi anser att det finns ett samband mellan respondenternas utbildning om kost och deras relativt höga konsumtion av frukt och grönsaker.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesKostekonomprogrammet, SA, och Kost-& friskvårdsprogrammet, GDsv
dc.relation.ispartofseries2007sv
dc.subjectkostsv
dc.subjectfrukt- och grönsakskonsumtionsv
dc.subjecthälsasv
dc.subjectkostundersökningsv
dc.subjectyrkesgruppersv
dc.titleNyttigt och Gott! Kunskaper kring och konsumtion av frukt och grönsaker bland tre yrkesgruppersv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record