• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Stående alternativrätt i skolan - En studie av elevers och skolmåltidspersonalens uppfattningar

Sammanfattning
Skolmaten är ett ständigt omtalat och debatterat ämne. Flera studier som genomförts på ungdomars matvanor visar att det blir allt vanligare att elever i högstadiet avstår från att äta skollunch varje dag. Hammarö kommun genomför våren 2007 ett projekt med målet att få fler elever att i större utsträckning än tidigare få i sig ett näringsriktigt sammansatt, varmt mål mat under skoldagen. Projektet genomförs i form av att köttbullar, kokt potatis, sås och lingonsylt dagligen serveras som alternativrätt till den ordinarie maten på matsedeln. Då skolmaten är känsligt ämne har detta fått stor genomslagskraft i media och många har velat yttra sig i frågan. Jag fann det intressant att undersöka hur eleverna upplever och påverkas av projektet och hur själva projektet fungerar i skolrestaurangarna. Studiens syfte var att undersöka hur elever och skolrestaurangspersonal uppfattar projektet samt hur de upplever att konsumtionen av skollunchen har förändrats. För att uppnå mitt syfte genomfördes en enkätstudie, med 317 deltagande elever på både låg- mellan och högstadiet. För att mäta skolrestaurangspersonalens uppfattningar har intervjuer genomförts med 5 köksledare. Studien visar att projektet att dagligen servera köttbullar, sås och potatis som alternativ till skollunchen i stor utsträckning har mottagits positivt. Fler elever, uppger att de äter varm, tillagad lunch i skolrestaurangen i större utsträckning än tidigare. Skolrestaurangspersonalen upplever att svinnet i skolrestaurangerna generellt har minskat och att den totala mängd mat som konsumeras i skolrestaurangerna har ökat.
Examinationsnivå
Student essay
URL:
http://hdl.handle.net/2077/24904
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_24904_1.pdf (173.6Kb)
Datum
2011-03-09
Författare
Malmkvist, Åsa
Nyckelord
skollunch
alternativrätt
ökad konsumtion
elevers uppfattning
elevers åsikter
Serie/rapportnr.
Kostekonomprogrammet
2007
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV