Föräldraskap och Kön- en kvalitativ studie om genusperspektiv på en familjecentral
Sammanfattning
Syftet med uppsatsen är att undersöka hur personal på en familjecentral konstruerar föräldraskap och kön i deras dagliga arbete. För att ta reda på hur föräldraskapet gestaltas genom ett könsperspektiv på familjecentralen har jag formulerat två frågeställningar.
Hur arbetar man för att öka pappors deltagande? Hur arbetar man med jämställdheten i föräldraskapet?
Insamling av empirin till denna undersökning skedde genom fyra kvalitativa intervjuer med personal på en familjecentral. Tre av intervjuerna skedde muntligt och en intervju skriftligt. Den teoretiska utgångspunkten är socialkonstruktivism och som analytiska begrepp använder jag mig av diskurs, könsperspektiv och könsmaktsordning.
Resultat som visade sig var att pappors deltagande var som störst när Mödravårdscentralen hade sina föräldrautbildningar. Sedan minskade männens deltagande av olika orsaker. Man har vid starten av familjecentralen diskuterat jämställdhet men en tvetydig bild framträder om detta är något som görs aktivt i verksamheten och i de aktiviteter som erbjuds. Det framgår klart att när det gäller kontakt med föräldrar, via telefon, brev eller i möten så vänder man sig till den det berör. Det är alltså situationen och inte könet på föräldern som avgör. I undersökningen framträder även hur konsekvenser av det ojämlika föräldraskapet påverkar familjen. Familjecentralen är en kvinnodominerad verksamhet där man utformar mycket av verksamheten utifrån ett kvinnligt perspektiv. Detta avspeglas på synen på föräldraskap vilket jag belyser genom mina valda teoretiska perspektiv.
Examinationsnivå
Student essay
Fil(er)
Datum
2011-06-27Författare
Ernstsson, Therese
Nyckelord
Familjecentral, kön, genus, jämställdhet, socialkonstruktivism
Språk
swe