Frukost i skolan- En utvärdering av en frukostsatsning
Abstract
För oss som lärare i ämnen där kost är ett viktigt område att undervisa om är det intressant att
undersöka kostrelaterade forskningsproblem. På en gymnasieskola utanför Göteborg serveras
det gratis frukost till eleverna. Skolan gör detta för att de elever som av olika skäl inte kan äta
frukost hemma ska ha möjligheten till detta och därmed öka sina förutsättningar för att på ett
bra sätt tillgodogöra sig undervisningen.
Studiens syfte är att utvärdera skolans kostnadsfria frukostservering. Vilka är det egentligen
som äter frukost i skolan? Den avser även att ta reda på vad eleverna väljer att äta när de har
möjligheten att äta en näringsriktig frukost och hur deras uppfattningar kring frukostens
betydelse för koncentrations- och prestationsförmåga samt sötsuget ser ut.
Enkätundersökningen genomfördes under två morgnar samma vecka, en onsdag och en
fredag, med totalt 90 deltagande elever.
Resultatet visar att de som äter frukost i skolan inte är de som skolan syftar att nå med sin
satsning. Anledningarna som eleverna har till att äta frukost i skolan är i första hand sociala
skäl och bekvämlighetsskäl. Även om skolans ursprungliga målsättning inte uppnås så kan
man se många andra positiva effekter med att servera eleverna gratis frukost på skolan. Dessa
effekter kan vara att man ger eleverna en arena för social interaktion och det ger skolan en
ypperlig möjlighet att i frukostmatsalen överföra värden och kunskaper om vikten av en bra
kost. Det var inte så många av eleverna som åt en frukost som kan betraktas som bra om målet
är att stå sig fram till lunch. Vidare kan vi konstatera att elevernas uppfattning kring
frukostens betydelse generellt stämmer överens med på området rådande forskning.
Degree
Student essay
Collections
View/ Open
Date
2011-07-14Author
Leyton, Magnus
Petersson, Karolina
Keywords
koncentrationsförmåga
sötsug
Frukost
social gemenskap
prestationsförmåga
Language
swe