Samtalsbehandling vid missbruk. - En observationsstudie av mötet och bemötandet inom missbruksvården
Sammanfattning
Det sociala arbetet är konstruerat kring mänskliga möten och kommunikation.
Syfte: I denna studie har vi valt att belysa aspekter kring bemötande och vad som sker mellan klienter och dem professionella under ett samtal. Vi valde att studera fenomenet genom deltagande observation.
Frågeställningar:
Vad sker under mötet mellan klienten och terapeuten?
Hur upplever klienten och terapeuten mötet med varandra?
Vilka tankar har klienterna och terapeuterna kring aspekter om bemötande?
Resultat: Klienterna är nöjda med det bemötande som de får av terapeuterna. De uppgav att ett gott bemötande handlar om att möta individen där han/hon befinner sig. Ett sådant resultat uppnår man genom att visa respekt för klienten och använda sig av ett aktivt lyssnande. En aspekt som klienterna tar upp är att de ska känna sig trygga att prata om hela sin problematik. Informanterna upplevde även observationerna som delvis ansträngande. Studiens resultat visar även att det finns stora positiva aspekter kring miljön på öppenvårdsmottagningen.
Konklusion: Studien visar att ett möte och ett gott bemötande mellan människor handlar om välvilja och respekt. En stor del av mötet handlar om att kunna förhålla sig till det som är centralt, vilket är det som är bäst för klienten. Vi delar även Angelöw & Jonsson (2000) poäng där de tolkar socialkontruktionismen som en syn på världen som uppstår i den sociala interaktionen och i mötet med andra människor (Angelöw & Jonsson, 2000).
Examinationsnivå
Student essay
Fil(er)
Datum
2011-08-31Författare
Skoog, Lennart
Wenström, Rebecca
Nyckelord
Bemötande, samtalsbehandling, missbruk, klientroll, professionell roll
Språk
swe