• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Institute of Medicine / Institutionen för medicin
  • Kandidatuppsatser, Dietistprogrammet
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Institute of Medicine / Institutionen för medicin
  • Kandidatuppsatser, Dietistprogrammet
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Mjölkprotein för starka ben. En systematisk översiktsartikel.

Milk protein for strong bones

Sammanfattning
Bakgrund: Osteoporos är en skelettsjukdom som ökar risken för frakturer. Sjukdomen i sig är asymtomatisk men frakturerna som uppkommer leder till morbiditet och ökad mortalitet. I Sverige beräknas en tredjedel av kvinnorna i åldrarna 70-79 år ha osteoporos i höften och förekomsten förväntas öka i och med att Sverige får en allt äldre befolkning. En strategi för att minska risken för frakturer är att öka bentätheten. På senare år har det gjorts flera studier som undersökt om komjölksprotein kan öka bentätheten. Syfte: Att undersöka om intag av komjölksprotein påverkar benremodelleringen och/eller ger ökad bentäthet hos unga människor, vilket skulle kunna leda till ett högre peak bone mass. Sökväg: Sökningar i PubMed och Scopus efter originalartiklar utfördes under april 2011. Sökord som användes var ”Milk AND bone mass/density”, ”Milk protein AND bone mass/density”, ”Milk basic protein AND bone mass/density”. Urvalskriterier: Originalartiklar på svenska/engelska som undersökt effekten av intag av mjölkprotein på bentätheten med hjälp av Dual energy X-ray absorbtiometry (DXA), samt på benremodelleringen med hjälp av biomarkörer inkluderades. Studierna skulle vara humanstudier gjorda på friska män och/eller kvinnor med maxålder 35 år, som ej var gravida eller ammande. Studier som endast undersökt mjölk med berikning utöver standardberikning med vitamin D, samt studier som endast fokuserar på totalt intag av kalcium har uteslutits. Även studier där huvudsyftet ej har varit att undersöka mjölkprotein har uteslutits. Datainsamling och analys: Artiklar valdes ut enligt uppsatta inklusions- och exklusionskriterier och granskades sedan enligt ”Granskningsmall för RCT” utvecklad av Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU). Studiernas resultat sammanvägdes sedan utifrån ”Sammanfattande evidensformulär”, som är baserad på GRADE. Resultat: Tre studier inkluderades varav två visade på signifikant ökning av bentätheten. Två studier såg en minskning av biomarkörer för bennedbrytning som en effekt av interventionen. En studie såg en ökning av biomarkörer för benuppbyggnad som en effekt av interventionen. Slutsats: Underlaget för att besvara huruvida komjölksprotein påverkar benremodelleringen och ger ökad bentäthet hos unga människor, vilket skulle kunna leda till ett högre peak bone mass, är otillräckligt. De inkluderade studierna har brister i sin kvalitet och har uppmätt motstridiga resultat. Större randomiserade kontrollerade studier behövs.
Examinationsnivå
Student essay
URL:
http://hdl.handle.net/2077/28587
Samlingar
  • Kandidatuppsatser, Dietistprogrammet
Fil(er)
Main article (1.249Mb)
Datum
2012-02-10
Författare
Nyberg, Josefin
West, Sara
Nyckelord
Milk AND bone mass/density
Milk protein AND bone mass/density
Milk basic protein AND bone mass/density
Serie/rapportnr.
DIE/H08
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV