Föräldrar till barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och deras upplevelser av bemötande och insatser
Sammanfattning
Syfte
Studiens syfte har varit att ta reda på hur föräldrar till barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar upplever bemötandet från professionella inom socialtjänstens funktionshinderenhet och inom habilitering och skola samt att undersöka hur föräldrarna upplever insatser och deras funktioner.
Metod
För att undersöka föräldrarnas upplevelser har vi använt oss av kvalitativa intervjuer som metod. Vi har utgått från ett fenomenologiskt perspektiv i vår analys för att fånga personernas upplevelsevärldar. Vi har intervjuat sex föräldrar som har barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och som bor i samma kommun.
Vi har använt ett empirinära förhållningssätt vilket innebär att vi utifrån vår empiri har skapat teman. Vi beskriver resultatet utifrån fem övergripande huvudteman och 14 underteman som vi tog fram genom vår analys. De huvudteman vi skapat är relationer, kommunikation, kunskap, stöd och förslag till förändring och de underteman vi tagit upp belyser det som vi sett som viktiga delar till huvudtemana.
Resultat
Resultatet visar att bemötande upplevs utifrån hur relationerna till de professionella fungerar och att kommunikation och kunskap är faktorer som föräldrarna upplever fungerar mindre bra och att detta påverkar upplevelserna av bemötande på olika sätt. Insatserna upplevs ge stöd i olika former till barnen och föräldrarna och hur man upplever dessa fungera beror bl.a. på hur väl anpassat och tillräckligt man anser att stödet är.
Examinationsnivå
Student essay
Fil(er)
Datum
2012-02-12Författare
Olsson, Emilie
Olsson, Jonna
Nyckelord
Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, förälder, bemötande, insatser.
Språk
swe