Effekten av nutritionsbehandling på funktionell återhämtning efter stroke, en systematisk översiktsartikel
The effect of nutritional treatment on functional recovery after stroke, a systematic review
Abstract
Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet
Avdelningen för klinisk näringslära
Sammanfattning
Titel: Effekten av nutritionsbehandling på funktionell återhämtning efter stroke, en systematisk översiktsartikel
Författare: Ingrid Blankenau och Amanda Lindblad
Handledare: AnneMarie Grönberg
Examinator: Anna Winkvist
Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp
Typ av arbete: Examensarbete, 15 hp
Datum: 2011-04-13
Bakgrund: Varje år drabbas 30 000 personer av stroke i Sverige. Detta kostar samhället runt
12 miljarder kronor. Många lever med funktionella nedsättningar efter sin stroke vilket kan medföra problem med att nutriera sig. Nutritionsbehandling är viktig vid återhämtningen efter stroke då undernäring ökar risken för komplikationer.
Syfte: Att undersöka nutritionsbehandlings eventuella påverkan på funktionell återhämtning efter stroke.
Sökväg: Sökning via litteraturdatabaserna PubMed, Scopus och Cochrane med hjälp av de engelska sökorden stroke, nutrition, rehabilitation, functional outcome, recovery, acute stroke, ischemic stroke, ischemic acute stroke, nutrition therapy, brain hemorrhage, functional recovery och nutritional rehabilitation.
Urvalskriterier: Studier som publicerats efter 2001, gjorda på människor med stroke där de mätt funktionell kapacitet samt gjort någon nutritionsintervention, skrivna på engelska, svenska eller norska och som ej behövts beställas från biblioteket.
Datainsamling och analys: En systematisk litteratursökning gjordes i PubMed, studier med intressant rubrik granskades och sammanfattningen lästes. Fem studier valdes ut vilka sedan analyserades med hjälp av granskningsmallar för RCT respektive kohort från Statens Beredning för medicinsk Utvärdering (SBU) och två sållades bort. Relevanta effektmått från de tre resterande studierna evidensgranskades med Grading of Recommendations Assessment Development and Evaluation (GRADE).
Resultat: Enligt de studier som finns i dagsläget finns det måttliga bevis för att energi- och proteinrik näringsdryck förbättrar Functional Independent Measure (FIM)-värde och gångförmåga samt att individuell nutritionsbehandling kan förbättra handstyrka, dock ej livskvalitet. Det föreligger låg evidens för att varken DQWLR[LGDQWHU RFK/HOOHU Ȧ-3 fett påverkar Barthel Index (BI) och Rivermead Mobility Index (RMI).
Slutsats: Låg till måttlig evidens för att nutrition påverkar funktion föreligger, men det är än så länge oklart i vilken utsträckning. Mer forskning kring ämnet är önskvärt för att fastställa effekten
Degree
Student essay
Other description
Sahlgrenska Academy at University of Gothenburg
Department of Clinical Nutrition
Abstract
Title: The effect of nutritional treatment on functional recovery after stroke, a systematic review
Author: Ingrid Blankenau and Amanda Lindblad
Supervisor: AnneMarie Grönberg
Examiner: Anna Winkvist
Programme: Dietician study programme, 180/240 ECTS Type of paper: Examination paper, 15 hp
Date: April 13, 2011
Background: Every year 30 000 people in Sweden suffer from stroke. This costs society about twelve billion SEK. Many stroke survivors experience functional impairment which may lead to difficulties for them to meet their nutritional needs. Nutritional treatment is important in the recovery process after stroke as malnutrition increases the risk of complications.
Objective: To investigate the possible effect of nutritional treatment on functional recovery after stroke.
Search strategy: The search was conducted in the databases PubMed, Scopus and Cochrane by using the English keywords stroke, nutrition, rehabilitation, functional outcome, recovery, acute stroke, ischemic stroke, ischemic acute stroke, nutrition therapy, brain hemorrhage, functional recovery and nutritional rehabilitation.
Selection criteria: Studies published before 2001 conducted on human subjects who suffer from stroke where they measured functional capacity and did a nutritional intervention, written in English, Swedish or Norwegian, and did not have to be requested from the library.
Data collection and analysis: A systematic search was performed in PubMed. Studies which had an interesting heading were examined and abstract read. Five studies were chosen which then were analysed by using an audit template from the Swedish Council on Health Technology Assessment (SBU) and two were excluded. The relevant endpoints from the three remaining studies were scanned by using Grading of Recommendations Assessment Development and Evaluation (GRADE).
M ain results: According to the studies available at this date, there is moderate evidence that energy- and protein rich nutritional supplements improves Functional Independent Measure (FIM)-score and gait and also that an individualized nutritional treatment could improve hand strength, but not quality of life. There is low evidence that neither antioxidants and/or Ȧ-3 fatty acids affects Barthel Index (BI) or Rivermead Mobility Index (RMI).
Conclusions: There is low to moderate evidence that nutrition has an impact on function, but it is still unclear to what extent. More research in the subject is desirable to establish the effect.
Collections
View/ Open
Date
2012-03-30Author
Blankenau, Ingrid
Lindblad, Amanda
Series/Report no.
DIE/H08
Language
swe