Nationalism i en globaliserad värld: En studie av Sverigedemokraternas nationalistiska ideologi
Abstract
Syftet med denna uppsats är att undersöka Sverigedemokraternas nationalistiska ideologi, och förändringar i denna utifrån dess tre senaste parti-och principprogram från 1999, 2003 och 2011. Partiet har gått framåt i varje val och nådde i valet 2010 över fyraprocentspärren och fick en plats i Sveriges parlament. Detta trots att omvärlden har präglats av globalisering, där internationella samarbetsorgan fått större maktbefogenheter och staterna tenderar att slutas samman i civilisationer, varpå nationalstaternas identitetsbärande roll inskränkts.
Studien har utgjorts av en innehållslig idéanalys där programmen jämförts mot två idealtyper. Den ena har då baserats på Samuel P Huntingtons teori om en ny världsordning med nya kulturbaserade identifikationsmönster som sträcker sig utanför nationalstaternas territoriella gränser. Den andra idealtypen har sin utgångspunkt i den revolutionära nationalismen där identifikationen är strikt begränsad till nationalstaten och dess homogena befolkning.
Syftet med denna metod är att se om partiets politikockså intagit en mer civilisatorisk karaktär likt den som Huntington förespråkar i sin teori, eller om politiken kan liknas mer vid den revolutionäraformen av nationalism.
Resultatet från studien har visat på vissa förändringar mot ett civilisatoriskt resonemang. Detta genom att identifikationen har lyfts upp från att enbart innefatta Sverige och de nordiska länderna, till att inkludera en europeisk och västerländsk kulturgemenskap. Huruvida dessa förändringar är reella eller enbart förskönande omskrivningar av en nationalistisk politik är svårt att avgöra, dock verkar det i linje med tidigare forskares resonemang om invandringsfientliga partier som på senare tid anpassat sin politik till rådande politiska klimat för att vinna bredare väljarstöd.
Degree
Student essay