Hur många är för lite? - en kvantitativ studie kring regeringars åsikter om fertilitet
Sammanfattning
Problemet med låga fertilitetsnivåer har uppmärksammats och aktualiserats av både EU och FN. Denna uppsats har diskuterat fertilitetsnedgångar från ett regeringsperspektiv med hjälp av kvantitativ data rörande regeringars åsikter som fertilitet. Vi har försökt att inte bara kartlägga hur det ser ut utan också ta ytterligare ett steg i att förklara varför det ser ut som det gör. Detta har vi gjort genom att diskutera kring ett ideologiskt-, ett effektivitets- och ett EU-perspektiv.
Resultaten har visat på att vi kan se en fortsatt stark regimtillhörighet i framförallt den nordiska, anglosaxiska, sydeuropeiska och öst- och centraleuropeiska regimen där rådande omsorgsmodeller har visat sig ha en fortsatt stark ställning. Den kontinentala regimen tycks röra sig mot en individuell modell och har därför luckrat upp vissa element inom familjepolitiken som tidigare varit starkt knutna till den manliga enförsörjarmodellen.
Vi har också sett att effektivitet har en mer indirekt effekt då det troligen är genom EU: s rekommendationer och direktiv som barnomsorg och föräldraledighet har fått en sådan som genomslagkraft.
37
Avslutningsvis har vi konstaterat att alla våra tre utgångspunkter kan förklara synen på fertilitet och framförallt synen på införandet av olika policys olika väl vid olika skeden i åtgärdskedjan. Regimtillhörighet förlorar i betydelse då vi diskuterar vilken typ av åtgärder som införs och då är det istället en rimlig slutsats att det finns förklaringar på ett mer rationellt plan.
Examinationsnivå
Student essay
Samlingar
Fil(er)
Datum
2012-07-09Författare
Wallmark Lesslie, Sara
Nyckelord
Fertilitetsnedgångar, Välfärdsregimer, Familjepolitiska policys
Serie/rapportnr.
Europakunskap uppsats
Språk
swe