Bibel eller verktygslåda? En diakron analys av språksynen i lärarhandledningar i franska från 1962 till idag. År: HT11
Abstract
Syfte
Syftet med denna uppsats är att kartlägga en historisk förändring av språksynen i franskundervisningen, från en äldre språksyn till dagens kommunikativa språksyn. Hur ser dessa två olika språksyner ut? Hur förhåller sig dagens språksyn till en föregående språksyn?
Material och metod
Det analyserade materialet består av 6 förord i lärarhandledningar för nybörjarkursen på högstadiet från 1962 fram till idag. Analysen utförs dels med hjälp av ett analysinstrument bestående av ett antal variabler fördelade över två idealtyper, vilka är representativa för två grundläggande former av språksyn. Detta analysinstrument fungerar som ett raster som läggs över texten för att koda företeelser som tillhörande den ena eller den andra idealtypen. Analysen följs av en kvantitativ innehållsanalys, vilken söker kvantifiera ord som anses vara representativa för respektive idealtyp.
Resultat
Resultaten ger vid handen att det i samband med utgivningen av Lgr 80 har skett ett paradigmskifte, från en strukturell och behavioristisk språksyn till en kommunikativ sådan. Lgr 11 ses som en fortsättning av denna språksyn och inte som ytterligare ett paradigmskifte. För att i grunden förstå vad denna språksyn innebär är det nödvändigt att lärare vet hur den förhåller sig till motsatta polen. Samtidigt är det viktigt i dagens så kallade post-metodologiska era att som lärare veta vad för slags metoder som har använts, då läraren förväntas vara eklektisk och basera sin undervisning på många olika metoder.
Degree
Student essay
Collections
View/ Open
Date
2012Author
Lafage, David
Keywords
språksyn
lärarhandledning
audiolingval metod
Co
Language
sv