• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Vilka kostråd känner gravida kvinnor till? En kvalitativ studie om medvetenhet och anpassning under en graviditet

Abstract
Bakgrund: En hälsosam och varierad kost är viktig vid alla tidpunkter i livet, inte minst i samband med en graviditet. Gravida kvinnor har i regel ett ökat intresse av att söka efter kostråd som är specifikt anpassade för gravida. Rekommendationer gällande intag av energi och näringsämnen skiljer sig mellan gravida och icke gravida kvinnor. Rekommendationerna skiljer sig bland annat i energibehov samt vid intag av järn, folsyra, vitamin D och kalcium. I Sverige finns mödravårdcentraler, dessa är center för kvinnor som planerar en graviditet eller är gravida. Kvinnorna går på regelbundna besök där under hela graviditeten för att se till att både barnet och kvinnan mår bra. Syfte: Syftet med studien är att undersöka vilka kostråd gravida kvinnor i Halmstad känner till, vem som ger dem kostråd samt om och hur de isåfall anpassar sin kost efter dessa. Metod: Studien har kvalitativ ansats och datainsamlingen har skett genom enskilda konversationsintervjuer med nio kvinnor. Studien grundas på teorin Theory of Planned Behaviour, en teori som kan användas vid studier av hälsofrämjande kostbeteenden under en graviditet. Intervjutexterna har bearbetats med en kvalitativ innehållsanalys för att få fram gemensamma kategorier. Resultat: Totalt identifierades åtta kategorier; Fisk, Alkohol, Ost och opastöriserade produkter, Kött och tillagning, Mödravårdscentralen, Andra källor till kostråd, Risker samt Anpassning av kosten. Samtliga kvinnor är medvetna om att det finns särskilda kostråd till gravida. Överlag blev kvinnorna mer hälsomedvetna under graviditeten och tänkte mer på vad de åt, både för sin egen och för barnets skull. Några av kvinnorna åt mer än vad de vanligtvis gjorde medan andra åt samma mängd mat som tidigare.
Degree
Student essay
URI
http://hdl.handle.net/2077/30471
Collections
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
View/Open
gupea_2077_30471_1.pdf (547.0Kb)
Date
2012-10-01
Author
Charlotte Andersson, Louise Fredman
Keywords
Gravida
kost
medvetenhet
hälsa
intervjuer
Series/Report no.
Kost- och friskvårdsprogrammet
VT 2011
Language
swe
Metadata
Show full item record

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV